Francesos, alemanys, anglesos, americans i ara, també russos. Segons les dades d'ocupació hotelera del passat mes de juny, els turistes provinents de Rússia s'han situat a la cinquena posició del rànquing d'estrangers que més visiten Catalunya. Però el turisme d'aquest país de l'Est no ve de nou. Fa més de 15 anys, Lloret de Mar va començar a obrir el seu mercat més enllà de l'Europa occidental, a través de les fires dedicades a la promoció de destinacions turístiques. Per tant, la Costa Brava ja fa temps que és coneguda en alguns països de l'est. Tot i això, aquest any s'ha afegit un al·licient als turistes russos perquè, a principis de juny, es va posar en marxa la línia de vol directe entre Girona i Moscou. Això ha ajudat, encara més, a promocionar la Costa Brava entre els habitants de Rússia. D'aquesta manera, en poc temps, els turistes russos han deixat de ser un grup simbòlic i han començat a escalar per competir entre les primeres posicions del rànquing de visitants a Catalunya.

El passat 3 de juny va haver-hi el primer enllaç entre l'aeroport de Girona-Costa Brava i Moscou. Des de llavors, cada setmana l'aerolínia Transaero Airlines aterra a les comarques gironines els divendres, al voltant de les 7 del vespre. Al cap d'una hora, el mateix avió emprèn el recorregut a la inversa per retornar els turistes cap a Rússia. Fins ara, el vol (que té una capacitat per a 101 persones) ha aconse?guit una alta afluència de passatgers ja que permet arribar directament a la Costa Brava sense haver ?d'aterrar a Barcelona. Tot i això, aquest vol només està programat, en ?principi, fins al 30 de setembre.

Mentre la continuïtat de la línia queda en l'aire, els turistes russos aprofiten la seva estada a terres gironines per veure el màxim d'indrets possibles. A part de visitar la capital de la província, els habitants de Rússia van més enllà de Girona i s'aproximen fins a Figueres. Concretament, en aquesta ciutat, els dos punts d'interès es focalitzen principalment en dos espais culturals: el Museu Dalí i el Museu del Joguet. Aquests ?equipaments reben nombroses visites dels turistes russos des de fa anys. Sobretot el Museu Dalí, que juntament amb el Castell Gala Dalí de Púbol, disposa de guies i informacions (en format paper) traduïdes al rus. En aquest sentit, des de fa unes setmanes, el Museu del Joguet s'ha sumat a la iniciativa i l'oficina de turisme de Figueres també tindrà disponible, d'aquí a pocs dies, la guia de la ciutat en rus.

Però la capital de l'Alt Empordà no és l'únic destí recurrent dels habitants de Rússia. Barcelona és una altra de les ciutats preferides i, evidentment, les obres arquitectòniques de Gaudí són un dels atractius principals. Tot i això, els turistes russos es caracteritzen per tenir un afany destacat pels centres comercials i, especialment, pels llocs on hi ha una alta afluència de gent.

A l'hora de moure's per les ciutats, la majoria del turisme provinent de Rússia opta per utilitzar els serveis d'autobús que ofereixen les agències. És per això que, habitualment, els turistes russos es desplacen en grup i acostumen a visitar els mateixos indrets. A més, aquests serveis d'autobús estan preparats exclusivament per als habitants d'aquest país de l'est, ja que les guies parlen i fan totes les explicacions en rus.

Les últimes dades d'ocupació hotelera han corroborat la tendència a l'alça del turisme de Rússia. Precisament, en només un any, els turistes russos han passat de la vuitena a la cinquena posició del rànquing d'estrangers que més visiten Catalunya. Pel que fa al cas concret de Lloret de Mar, el turisme de Rússia representava el 2010 un 7,4% del total de visitants -ocupant el cinquè lloc- mentre que aquest any els habitants d'aquest país de l'est han pujat fins a l'11,4%, tot situant-se a la quarta posició del rànquing de la ciutat. Les xifres parlen per si soles i ?confirmen que, de mica en mica, els turistes russos han creat el seu espai a la Costa Brava.