El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, va emplaçar ahir els treballadors de les empreses públiques a acceptar que la difícil situació de les finances públiques obliga a realitzar "un esforç individual" i a assumir "sacrificis de manera proporcionada" que podrien salvar llocs de treball.

Durant una entrevista a TV3, Mas-Colell va vaticinar que el 2012 serà un any "molt difícil" i va assegurar que aquest convenciment és el que havia dut el Govern català a retallar la paga extra de Nadal dels membres de l'executiu i alts càrrecs de la Generalitat.

El responsable de les finances catalanes no va descartar que el govern pugui tornar a prendre mesures com aquesta i, per exemple, retallar també la paga extra de juny per a aquest mateix col·lectiu d'alts càrrecs.

"No hi ha coses sagrades i en tot el procés d'ajust en el qual estem immersos pot tocar-se i han de tocar-se coses tan importants fins a un cert punt com les compensacions econòmiques pel treball que realitzem", va dir.

En aquest punt i preguntat per si els treballadors públics de la Generalitat també havien de tenir en compte aquesta reflexió, va respondre de manera afirmativa i va assegurar que "de manera proporcionada tots ens hem d'adonar que el sistema públic està dimensionat més enllà dels nostres ingressos i que l'entorn ens força a alinear-nos amb els ingressos".

En aquesta línia, va subratllar que "més val que tots els treballadors públics fem un esforç individual perquè si no redimensionem li tocarà molt a uns i res a altres. Més val que ens toqui una mica a tots i així es podran salvar llocs de treball".

Les declaracions del conseller van fer disparar les alertes dels sindicats, que van reaccionar recordant, entre d'altres coses, que els funcionaris i empleats públics ja havien vist com a causa de la crisi se'ls reduïen els sous.

El responsable de Funció Pública de la UGT, Xavier Casas, va assegurar que no els estranyaria que la Generalitat optés per demanar més sacrificis salarials als funcionaris, encara que no li consta.

"Aquesta és la manera de fer d'aquest Govern. De tota manera, l'Executiu hauria de saber que els funcionaris de la Generalitat cobren ara quatre euros menys al mes que el 2007, mentre que l'IPC s'ha incrementat, des d'aleshores, en un 18,9 per cent".

En un comunicat, CCOO de Catalunya va denunciar "l'atac continuat per part del Govern de la Generalitat als treballadors públics" i va rebutjar "la intenció del Govern d'eliminar la paga extra per al conjunt del personal funcionari".

Davant del rebombori que van generar les seves paraules, Mas-Colell va garantir ahir a la tarda que qualsevol decisió sobre les ?pagues extres de Nadal dels funcionaris es faria arribar abans als agents socials, tot i que no va concretar si el Govern treballa en aquesta mesura.