La notícia del segrest de les dues cooperants de Metges sense Fronteres (MSF) va generar tot un seguit de reaccions durant la tarda d'ahir. El Ministeri d'Afers Exteriors va informar que s'estaven realitzant gestions per intentar tenir tota la informació possible, amb la màxima discreció per tal d'assegurar la integritat física i la seguretat de les segrestades. Des que es van conèixer els fets, el Ministeri es va posar en contacte immediatament amb les famílies de les dues noies.

Ja al vespre, alguns mitjans de comunicació van afirmar que, segons fonts de la Generalitat i de l'Ajuntament de Palafrugell, s'havia localitzat les noies i que estaven sanes. Aquesta informació va ser desmentida posteriorment pel director general de Cooperació de la Generalitat, Carles Llorens, qui va assegurar que encara no se sabia res de les noies i que el Govern havia estat en contacte amb MSF tota la tarda.

En la mateixa línia es va expressar l'alcalde de Palafrugell, Juli Fernández, que va negar que hi hagués notícies sobre la localització de les segrestades.

El batlle va informar que en un principi s'havia de celebrar avui un ple extraordinari en suport a Montserrat Serra, la voluntària palafrugellenca, però que per voluntat de la família s'havia anul·lat. ddg girona

Les dues cooperants segrestades estan treballant en el camp de refugiats de Dadaab, que és considerat el més gran del món. Aquest està format per tres subcampaments (Dagahaley, Hagadera i Igo), que són coneguts en l'actualitat per quedar-se petits, ja que acullen més de 350.000 persones. Però es calcula que a finals del 2011 seran 450.000 persones. Amb l'arribada de més gent als camps i a les zones desèrtiques del voltant, la disponibilitat de serveis essencials no deixa d'empitjorar. En aquets camps l'organització Metges Sense Fronteres (MSF) hi treballa des de fa 14 anys i proporciona atenció mèdica gratuïta. I a més, des de l'any 2009 és l'únic proveïdor de serveis mèdics al camp de Dagahaley on atén 113.000 persones a través d'un hospital amb 110 llits i cinc centres de Salut. Per altra banda, l'organització mèdica també actua en l'àmbit de la maternitat i com que cada cop hi ha més naixaments, hi té alçat un centre nutricional terapèutic per a nens amb desnutrició, que s'ha convertit en un dels equipaments amb més pacients. Un altre aspecte rellevant que proporciona l'organització MSF és el de l'atenció psicològica, ja que molts refugiats tot just posar els peus al camp arriben traumatizats per un viatge que van iniciar amb l'abandó del seu país. ddg girona.

Montse Serra, una cooperant d'uns 40 anys de Palafrugell va ser segrestada ahir juntament amb una altra dona madrilenya a Kenya. Ambdues treballaven per l'ONG Metges Sense Fronteres (MSF) al campament de refugiats somalis de Dadaab, a aproximadament 100 quilòmetres de la frontera amb Somàlia, segons van informar fonts pròximes a l'ONG. Diverses fonts atribueixen l'autoria dels fets al moviment islamista al-Shabab, que controla el sud de Somàlia i que està vinculat a Al-Qaeda. Aquesta organització va negar qualsevol relació amb l'afer, tot i que va admetre que en tenia coneixement.

El segrest va tenir lloc quan circulaven en un vehicle, en què el conductor va resultar ferit, encara que està fora de perill, va constatar l'ONG, que és l'única que no té seguretat privada a la zona per la política de la institució. Els presumptes segrestadors es van fer passar per refugiats mentre les cooperants mantenien una reunió amb els representants del camp per parlar del dispensari que estaven construint. A les 13.30 hora local, els agressors van disparar diversos trets, un dels quals va impactar contra el xofer que transportava les noies, que va resultar ferit. Segons el relat dels testimonis, una de les noies s'hauria intentat escapar, però sense èxit.

El campament de Dadaab, un dels més grans del món que atén gairebé mig milió de desplaçats pel conflicte i la fam de la seva veïna Somàlia, està dividit en diversos sectors, i en l'incident es va localitzar en el conegut amb el nom d'Ifo. En aquest sector es trobaven en el moment del segrest 68 cooperants més de Metges Sense Fronteres, vuit d'ells expatriats internacionals (algun d'ells també espanyol) i la resta nacionals de Kenya, si bé no es van veure implicats en el succés. Les autoritats del país africà estaven fent a última hora d'ahir batudes per tractar de localitzar les dues cooperants, tot i que hi ha informacions no confirmades que diuen que Serra i la seva companya haurien estat localitzades sanes i estalvies.

Tercer segrest en un mes

El segrest de les dues cooperants de Metges Sense Fronteres d'aquest dijous és el tercer que pateix Kenya en només un mes. L'11 de setembre passat, un grup armat va atacar en plena nit un resort turístic, va matar un home i va segrestar la seva esposa, la britànica Judith Tebbut. La dona va ser portada fins a Somàlia amb una barca. Unes setmanes després, l'1 d'octubre, un altre grup armat va entrar en un resort a l'illa de Manda, a la costa nord de Kenya, i va segrestar una dona francesa que va en cadira de rodes, Marie Dedieu, que també és a Somàlia.

Els segrestaments de la britànica Tebbut i la francesa Dedieu, però, van ser en circumstàncies diferents, i en zones més properes a la costa. De fet, Tebbut estava de vacances al resort Kiwayu Safari Village, al nord-est de Kenya, també molt a prop de la frontera amb Somàlia. Els seus segrestadors se la van endur en barca després d'assassinar el seu marit. El matrimoni Tebbut era l'únic que s'allotjava al resort turístic aquella nit. La francesa Dedieu va ser segrestada del resort de l'illa de Manda.