Metges de Catalunya (MC) va demanar "comprensió" als usuaris de la sanitat pública davant la convocatòria de vaga per avui i demà en una carta oberta a la ciutadania, en què argumenta que l'aturada obeeix a un "acte de responsabilitat" per evitar la "pèrdua irreparable de la qualitat del sistema sanitari", deteriorada per les retallades del Govern.

En la missiva, el sindicat majoritari a la sanitat catalana va recordar als usuaris que el col·lectiu mèdic està format per "professionals vocacionals" i que qualsevol actuació que pugui afectar els pacients "és contrària" al deure i a l'ètica dels facultatius.

No obstant això, van assegurar que "els metges ens veiem obligats a sortir en defensa de la sanitat pública universal, equitativa i de qualitat", davant les mesures d'austeritat que estan afectant de forma "molt seriosa i preocupant" els serveis sanitaris, amb el tancament de llits, quiròfans, plantes hospitalàries i urgències nocturnes de centres d'atenció primària (CAP).

En aquesta línia, Metges de Catalunya va recalcar als usuaris que les peticions dels metges van adreçades "únicament i exclusiva" a poder oferir "el millor servei sanitari, amb el temps i els recursos imprescindibles".

En la carta, el sindicat va demanar la comprensió dels pacients, als quals va garantir que, durant els dies de vaga, els metges atendran qualsevol situació urgent, tant a l'atenció primària com als hospitals, on es mantindran les guàrdies, les visites als malalts hospitalitzats i, per descomptat, els processos oncològics.

A més, els facultatius van traslladar el seu compromís de recuperar amb la màxima celeritat l'activitat que es pugui veure afectada per l'aturada als centres públics i concertats, que tindrà lloc durant 48 hores sota el lema "La salut ni es tanca ni es retalla".

Així mateix, Metges de Catalunya va subratllar que els objectius de la convocatòria de vaga passen per la recuperació del pressupost sanitari previ a les retallades, així com l'activitat, els recursos i la plantilla també anteriors a la tisorada del 10%. Metges de Catalunya ja va manifestar en més d'una ocasió que aquest era un acte de "responsabilitat", en part per contestar a les crítiques dels altres sindicats, que consideren que la vaga no és, ara per ara, la millor solució al problema.