L'escó al Congrés dels Diputats que es disputaven el PSC i ERC a Girona va acabar ahir definitivament en mans dels republicans, de manera que la número dos de la llista socialista, Iolanda Pineda, s'ha quedat fora de la Cambra Baixa. Aquest fet ha acabat decidint els noms dels senadors del PSC per designació del Parlament de Catalunya.

Segons van confirmar ahir fonts socialistes, l'exalcaldessa de Salt ocuparà una de les vacants i l'altra quedarà en mans de l'expresident de la Generalitat, José Montilla. Malgrat les veus crítiques que en el seu moment van qüestionar si Montilla havia d'anar al Senat, sembla que ningú a la cúpula del PSC va posar en dubte la idoneïtat de l'exalcaldessa de Salt per ocupar el seient si, com definitivament ha passat, es quedava fora del Congrés.

El PSC disposa de temps fins divendres vinent per presentar els dos noms que se sotmetran a la votació del proper Ple del Parlament per tal de ser designats senadors en representació de la Cambra catalana. Però l'única incògnita que els impedia fer una proposta en ferm ja es va aclarir de manera definitiva ahir al matí. Els socialistes de Girona es quedaran finalment amb un sol diputat al Congrés i Iolanda Pineda no podrà ser diputada. Això fa que la proposta del PSC pels senadors de designació parlamentària estigui ja clara. José Montilla i Iolanda Pineda seran els escollits.

L'exalcaldessa de Salt va explicar que dilluns passat el mateix José Montilla li va oferir la possibilitat "d'acompanyar-lo" al Senat si el resultat definitiu de les eleccions a la circumscripció de Girona no li permetia ser diputada. La conversa es va produir pocs minuts abans d'entrar a uan executiva que havia d'analitzar la situació després de la terecra debacle consecuitiva dels socialistes.

L'exalcaldessa de Salt va remarcar que "jo vaig acceptar i estic molt contenta de que hagin pensat en mi. M'hauria agradat més ser diputada però he d'aprofitar l'ocasió", va comentar Pineda, qui també va detallar que ara per ara "el meu principal objectiu és recuperar l'alcaldia de Salt, però tenir una posició al Senat em dóna una oportunitat que no puc deixar passar", va afegir.

D'aquesta manera, sembla que queda ja totalment clar que, malgrat les veus crítiques, Montilla serà qui ocupi un dels dos llocs de senador, i l'altre serà per Pineda. Aquesta estratègia deixa fora l'exministre Celestino Corbacho, que també s'havia postulat abans de les eleccions per ocupar aquest seient a la Cambra Alta. Amb tot, el lloc que hauria d'haver ocupat no seria el que finalment serà per Pineda, sinó el que s'ha quedat Montilla, donat que havien de ser un home i una dona els que s'enviés el PSC al Senat.

ERC no vol Montilla al Senat

La portaveu d'ERC al Parlament, Anna Simó, va qüestionar ahir que el primer secretari del PSC, José Montilla, pugui ser senador després d'haver presidit la Generalitat, cosa que, segons que va dir, està estudiant el partit socialista davant la dimissió de dos dels senadors electes, Assumpta Baig i Joan Sabaté

Per ocupar aquestes dues places que han quedat buides, el PSC ha de designar abans de divendres a les 12 del migdia un home i una dona, i segons Simó, l'home podria ser Montilla, cosa que els republicans no veuen amb bons ulls ja que, al seu entendre, un expresident "no té res a fer" al a la Cambra Alta.

De la seva banda, el president del grup parlamentari del PSC, el gironí Joaquim Nadal, es va limitar a dir que "encara no hi ha res decidit", mentre que el PPC i CiU van assenyalar que no s'hi oposarien si es confirmés que un dels senadors serà Montilla ja que les designacions són una decisió dels partits.

Això no obstant, el portaveu del PPC al Parlament, Enric Millo, va comentar que si Montilla és senador "es trencarà una dinàmica, ja que no havia passat mai una cosa així", encara que considera que no li correspon valorar ?aquesta decisió del PSC, fet en el qual va coincidir amb el portaveu de CiU a la Cambra catalana, Jordi Turull.