L'Institut Català de la Salut (ICS) va donar per finalitzades les negociacions amb els sindicats sanitaris de la Taula Sectorial considerant que "s'ha acabat el temps" per aconseguir un acord que pugui ser efectiu aquest mateix any.

"No ha estat possible arribar a un acord majoritari per facilitar un tancament equilibrat a l'exercici pressupostari de 2011", va al·legar l'ICS. A més, va advertir que prendrà "les mesures estrictament necessàries per complir amb l'assignació pressupostària" fins a finals d'any, afegint que es farà amb la voluntat d'incidir el mínim possible en l'activitat assistencial i en el volum global de la plantilla.

D'ara endavant, els treballadors sanitaris de l'ICS se sotmetran a les negociacions obertes fins ara a la Taula Sectorial de Negociació de Sanitat per donar pas, a partir del 30 de novembre, a la Taula General de Negociació de la Funció Pública de la Generalitat, on es negociaran les condicions de treball per a funcionaris i estatutaris el pròxim any. L'Institut tampoc aplicarà la retallada de la meitat de la paga extra de Nadal.

Els sindicats van criticar en bloc la decisió de l'ICS acusant-lo de no tenir voluntat negociadora i de no buscar l'acord laboral.

Els metges de família hauran d'atendre especialitats que fins ara acabaven en una derivació. Aquesta atenció es farà mitjançant guies clíniques pactades pels centres de referència en cada especialitat i a través de consultes telemàtiques (telèfon, correu electrònic o webcam per exemple), fet que ha de permetre reduir en un 15% el temps d'espera en visites a especialistes, i "evitar la saturació de les llistes d'espera i les urgències" als hospitals. Aquesta és una de les mesures del Pla de Salut 2011-2015, els eixos principals del qual va presentar el conseller de Salut, Boi Ruiz. El document també va seleccionar 17 procediments d'alta complexitat dels quals s'estudiarà el volum de casos atesos per un mateix d'equip i es decidirà quins són els centres que els oferiran.

El pla se centra en tres eixos d'acció: les malalties, els pacients i l'organització dels serveis i pretén donar resposta a les noves necessitats socials com són l'abordatge de malalties més comunes, atendre integralment els pacients crònics i aconseguir la modernització organitzativa. Una de les principals apostes del document és reforçar l'atenció primària de tal manera que els metges de família puguin oferir més atencions al pacient i evitar així derivacions. D'aquesta manera, els metges de capçalera hauran de resoldre els problemes relacionats amb àrees com l'oftalmologia, l'aparell locomotor, la salut mental, la dermatologia o l'otorinolaringologia.

Per fer-ho, Ruiz va explicar que s'estudiarà la realitat de cada cas. Això això no vol dir que s'eliminin els especialistes als Centres d'Atenció Primària (CAP) però potser sí la seva activitat. Per tal que puguin desenvolupar aquesta funció tindran a la seva disposició una guia clínica compartida sobre cada especialitat (que ha de permetre donar resposta davant d'un cas) i si hi ha dubtes podran consultar als especialistes a través del telèfon, el correu o altres instruments. "Volem solapar l'atenció especialitzada amb la primària", va declarar el conseller. Ruiz va explicar que això comporta un canvi d'organització de la feina i de com treballar que s'adaptarà segons les peculiaritats de cada centre, però va alertar que els metges potser s'hauran d'acostumar a dedicar una part de la seva jornada laboral al correu electrònic, a mirar fotografies d'exemple, en casos com ara els dermatològics.

Focus als malalts crònics

Entre els altres objectius de Salut també hi ha que facin l'atenció d'alta complexitat només els centres que compleixen amb un no mbre determinat de casos i que, per tant, "visitin prou pacients com per guanyar l'experiència necessària per assolir els estàndards de qualitat".Pel que fa a la millora de la qualitat de l'atenció al ciutadà, l'objectiu general que es marca el pla és augmentar en un 5% la proporció d'esperança de vida viscuda en bona salut fins al 2020. Per aconseguir-ho el pla s'ha marcat reduir la mortalitat i la prevalença d'algunes malalties. Per exemple es busca reduir en un 10% la mortalitat per càncer fins d'aquí al 2020 i un 15% els reingressos per diabetis fins al 2015. D'altra banda, es marca com a objectiu reduir per sota del 28% la prevalença del tabaquisme d'aquí a quatre anys.

El pla també preveu una atenció especial per als malalts crònics que inclou integrar vuit processos clínics per tal d'evitar desplaçaments i esperes als pacients. Els processos són la insuficiència cardíaca, la malaltia pulmonar obstructiva crònica, la diabetis mellitus, els trastorns mentals severs i greus, la depressió, les demències, el càncer i l'osteoporosi. El document no fa referència ni a la ?fragmentació de l'ICS ni al copagament. De totes maneres, ?s'aprovarà a finals de gener. Els metges de capçalera asseguren que es veuen capacitats per assumir aquesta mesura, però van demanar més recursos, com ara més gent i material.