Mai no hi havia hagut tantes persones aturades registrades a les Oficines de Treball de les comarques gironines. Segons dades difoses ahir, a finals de novembre eren 58.634, cosa que suposa un augment de 1.097 persones en relació amb l'octubre i un nou rècord històric. Amb 3.392 persones desocupades més que el mateix mes del 2010, l'increment de l'atur de Girona és amb escreix el més elevat que s'ha registrat a totes les demarcacions catalanes. Per sectors, l'únic sector que disminueix l'atur és la construcció, amb 36 persones menys a les llistes del SOC. Més dolentes són encara les dades d'afiliació a la Seguretat Social, amb una caiguda de més de 7.500 cotitzants en un mes.

La demarcació de Girona ha estat una excepció en relació amb el comportament de l'atur en el conjunt de Catalunya, on el lleuger increment de l'atur el novembre ha suposat gairebé un estancament de la desocupació. Contràriament, a Girona, l'atur ha augmentat sobretot en el sector serveis, amb 1.080 desocupats més que a l'octubre. L'agricultura i la indústria, per la seva banda, van registrar increments molt moderats.

En termes percentuals, el novembre l'atur va augmentar l'1,91% en relació amb l'octubre. Si la comparació es fa amb el novembre de l'any passat, l'atur a Girona creix en 3.392 persones, el 6,14% més. Pel que fa a la contractació, a les comarques de Girona el novembre es van signar 12.347 contractes, cosa que suposa 1.492 menys que l'octubre (-10,78%), mentre que en relació amb l'any passat la disminució de contractes és de 1.018 menys (-7,62%).

El nombre de persones desocupades a les oficines del Servei d'Ocupació de Catalunya el novembre ha tornat a fixar un nou sostre històric amb 615.669 tot i que l'augment de la desocupació en relació amb l'octubre només ha augmentat en 111 persones, la xifra més baixa que s'ha registrat des que hi ha sèries històriques registrades per autonomies al Ministeri de Treball. En el conjunt de l'Estat espanyol, l'atur augmenta 59.536 persones i suma també un nou rècord amb 4.420.462 persones. L'atur disminueix a Barcelona, on hi ha 359 persones menys aturades, i també cau a Lleida, amb 754 aturats menys. A Tarragona la desocupació s'incrementa en 127 persones. L'increment de l'atur a Catalunya és de lluny l'augment més baix que s'ha registrat en el conjunt de l'Estat espanyol, si s'exceptua Madrid. L'allargada del cicle de la crisi i la debilitat del creixement fan que la recuperació de l'ocupació no acabi d'arribar, cosa que suposa un estancament amb el nombre d'aturats. Aquest llarg manteniment de persones a l'atur fa que les prestacions es vagin acabant i els aturats o bé vagin cobrant cada cop menys o bé deixin de cobrar alguna prestació.

A Catalunya, la cobertura d'aquest mes d'octubre va beneficiar al 69,61% de les persones aturades, mentre que l'octubre de l'any passat aquesta cobertura era del 86,77%. L'octubre passat hi havia a Girona 11.526 persones que no cobraven cap tipus de prestació per atur.