Els dos partits presents a l'oposició de la Diputació de Girona han interpretat de manera oposada el pressupost elaborat per Convergència i Unió, que va aconseguir el suport d'Esquerra Republicana però no el del PSC, que es va acabar abstenint de la votació tot i deixar clar el seu rebuig als números presentats pel Govern.

ERC va votar favorablement als comptes presentats per CiU per "un exercici de responsabilitat i coherència", tal com va explicar el president del grup provincial, Lluís Sais. El republicà va pronunciar aquestes paraules en una roda de premsa que la Federació nacionalista va convocar ahir al matí per avançar els seus primers pressupostos d'aquesta legislatura, a la qual va convidar ERC per tal de deixar clar que tenia el seu suport i agrair-lo. El PSC, en canvi, no hi era perquè llavors encara semblava més inclinat a votar en contra, tot i que a la tarda va decidir abstenir-s'hi argumentant que podran intervenir en la negociació dels propers comptes.

Lluís Sais va assenyalar les raons que han portat Esquerra a votar a favor del pressupost de la Diputació, referint-se al suport al municipalisme, el manteniment de programes de serveis socials com la teleassistència iniciats el mandat anterior -amb Esquerra al Govern al costat del PSC-, la promoció econòmica, la dinamització del territori, concretada en l'increment de l'aportació al Patronat de Turisme, i l'aposta per l'emprenedoria amb accions com la creació d'un Laboratori d'Economia. De totes maneres, el president del grup republicà va advertir que aquest pressupost "no deixa de ser una declaració d'intencions, així que farem una tutela perquè es compleixi quan s'executi". Ja en el ple extraordinari de la tarda, en el qual es van debatre i aprovar els comptes, el portaveu d'ERC, Roger Torrent, va ampliar als arguments de Sais dient que també els donaven un vot de "confiança perquè són els seus primers pressupostos com a govern".

CiU, però, no ha aconseguit generar tanta cofiança en el PSC. La seva portaveu, Pia Bosch, va afirmar que el pressupost els ha "decebut" perquè "no respon al repte de fer front a un canvi d'època" i posa de manifest que "no s'han assabentat del que està passant al carrer". Contradint la Federació, la portaveu socialista va reiterar que la Diputació ha reduït les aportacions als municipis -una reducció que va concretar en 1,3 milions-, li va retreure que augmenti en 147.000 euros la partida destinada a protocol, premsa i difusió, i que hagi suprimit els 220.000 que es destinaven al Pla d'habitatge. Bosch va demanar al govern provincial que ajudi els municipis a superar la crisi econòmica amb mesures pal·liatives i d'altres per estimular les economies locals. El grup socialista va dir que aposta per un model que eviti les retallades en les transferències directes als ajuntaments; que incideixi en serveis i polítiques d'habitatge i acció social; així com en serveis que estimulin la generació de riquesa a partir de la cooperació cultural i la promoció econòmica.

Discussió amb Torramadé

Tant el president de la Diputació, Jaume Torramadé, com el vicepresident Miquel Noguer van replicar cada afirmació de Bosch, mostrant la seva sorpresa sobretot davant acusacions com la d'haver retallat les ajudes als ajuntaments. Els representants del govern també van replicar les queixes de la socialista per la manca d'antelació per negociar el pressupost, assegurant que l'oferiment es va realitzar el 13 de desembre, igual que a ERC, sense que el PSC donés resposta fins ahir.