La Generalitat va presentar ahir uns pressupostos per al 2012 que redueixen amb prou feines un 0,7% la despesa gràcies al fet que el Govern augmentarà els seus ingressos amb la venda de patrimoni i amb noves taxes com la que permetrà cobrar un euro per recepta mèdica, una nova fórmula de copagament sanitari. Els pressupostos incorporen també un augment el 2012 del tram autonòmic de l'impost sobre vendes al detall d'hidrocarburs, que es doblarà i una taxa turística per captar d'un a tres euros per pernoctació. Es tracta de tres mesures que no tindran un gran impacte en els pressupostos -pel copagament sanitari es preveuen recaptar 100 milions, els mateixos per la taxa turística i 130 per les gasolines-, però que percebran ràpidament ciutadans i turistes.

Respecte a les grans xifres del pressupost, el Govern català ha garantit que complirà el límit de dèficit marcat pel Govern, que és de l'1,3%, i encara que els comptes continuen sent restrictius, la retallada de la despesa és molt menor al 10% aplicat el 2011.

En total, els comptes públics per a l'Administració catalana sumen un total de 37.024 milions de despesa, i el dèficit previst serà de 2.740 milions.

Encara que la Generalitat preveu tancar l'exercici aquest any amb un dèficit superior al 2,6 % previst en els seus comptes, calcula que el 2012 podrà complir amb el dèficit marcat gràcies a l'augment en un 9,1% dels ingressos, que s'elevaran fins als 24.332 milions, dels quals 2.191 milions correspondran a ingressos propis.

Si s'inclou la totalitat de la despesa de la Generalitat i no només el de les conselleries, la xifra de 37.024 milions suposa una retallada del 5,9 % respecte a l'any anterior.

"És un pressupost que aconsegueix que l'estructura de despesa en els serveis públics es mantingui inalterada respecte a l'any passat i preveiem un augment dels ingressos, en part per via de pujada dels ingressos del sistema de finançament, de pujades de taxes i impostos, i per la venda d'immobles i patrimoni", va dir Mas-Colell.

En la seva intervenció, el conseller va ressaltar que Sanitat, Ensenyament i Benestar Social ?suposen un 69,3% dels pressupostos.

El pagament del deute

Tot i això, la tercera partida més elevada del pressupost és el pagament d'interessos del deute que té la Generalitat i que suposaran 1.999 milions el 2012.

En total la Generalitat haurà de fer front a venciments per valor de 6.000 milions de deute. A més, caldrà emetre des de l'Administració catalana 2.740 milions més per cobrir el dèficit que es generi durant l'any, que permetrà complir l'objectiu de l'1,3% de dèficit.

Creixerà el PIB i l'ocupació

La Generalitat preveu que l'economia catalana creixi el 2012 un 0,8% -Mas-Colell creu que és massa optimista però no es vol desmarcar de la previsió estatal-, que creixi lleugerament l'ocupació i que la taxa d'atur se situï en el 18,5%, una dècima menys que l'actual.