L'onada de fred siberià que afecta l'est d'Europa ja ha causat almenys 95 morts, i ha provocat els pitjors problemes a Ucraïna, on 43 persones han mort des de divendres de la setmana passada per unes temperatures que superen els 20 graus sota zero.

Segons el Ministeri ucraïnès d'Emergència, entre dimarts i dimecres havien mort 13 persones, mentre que des del començament de l'onada polar se n'han hospitalitzat 723 amb símptomes de congelació i hipotèrmia. Ahir, les autoritats van habilitar 1.735 espais amb calefacció i menjar calent a tot el país, per tal que els ciutadans puguin protegir-se del fred. La zona més afectada és la part oriental d'Ucraïna, on les temperatures ahir havien caigut per sota dels 20 graus sota zero. Per avui es preveu que baixin fins a menys 29 graus.

Mentrestant, a la veïna Polònia, la fred ha causat la mort d'almenys 20 persones -5 de les quals dimarts-, mentre que s'han comptabilitzat dues víctimes més per inhalar monòxid de carboni d'una estufa en mal estat. En aquest país, els termòmetres es van enfonsar ahir per sota dels 20 graus sota zero, però els serveis meteorològics esperen que en els pròxims dies s'arribi fins i tot fins a registres de menys 30 graus. En algunes ciutats, com Varsòvia, es van encendre fogueres als carrers perquè els ciutadans més desprotegits poguessin escalfar-se i resistir les baixes temperatures.

La intensa fred ha fet que molts ciutadans busquin escalfor en estufes casolanes, cosa que pot ser perillosa si no es prenen les degudes precaucions, tal com van recordar les autoritats.

També els països bàltics -Estònia, Letònia i Lituània- pateixen una de les pitjors onades de fred dels últims anys, amb temperatures que en algunes localitats s'acosten als 30 graus sota zero. Fins ara, han mort quatre persones a Lituània, on en nombroses localitats les autoritats han hagut d'atendre persones per congelació i hipotèrmia.

Romania a 32,5 sota zero

A Romania, el nombre de morts per la fred ja ascendeix a 14, segons el Ministeri de Sanitat. Centenars d'indigents han estat portats a centres socials en tot el país perquè puguin protegir-se de la fred extrema, que a la província central de Covasna va assolir els 32,5 graus sota zero.

Les primeres nevades d'aquest hivern van paralitzar el país el cap de setmana i van deixar Bucarest aïllada. Milers de vehicles van quedar bloquejats a les carreteres tallades per la neu, desenes de localitats estaven aïllades o sense corrent elèctric i el Govern va recórrer a l'Exèrcit i als serveis d'urgència per rescatar a les víctimes del temporal.

Els meteoròlegs expliquen el fenomen amb una massa d'aire fred procedent del sud de Sibèria, que s'estén pràcticament sobre tot el territori de Rússia, i causa la fred extrema que afecta la majoria dels països de l'est d'Europa.

A Bulgària, els últims dies han mort 5 persones a causa de la fred, que ha arribat fins als 29 graus sota zero. Les autoritats búlgares han decidit mantenir l'alerta taronja en gairebé tot el país, davant els pronòstics que la fred es mantindrà en el transcurs dels pròxims dies i han tancat més de mil col·legis pel mal temps. A la ?veïna Sèrbia, han mort sis persones i n'hi ha dues de desaparegudes.

D'altra banda, a Hongria ahir es va registrar la primera víctima mortal d'aquest any pel fred hivernal, en morir per hipotèrmia un home de 66 anys a la ciutat de Szolnok, situada al sud-est de Budapest. A Macedònia també ha mort una persona a causa de la fred extrema; així com a la República Txeca, on una persona sense llar ha mort congelada en un parc públic a la ciutat de Plzen.

Mentrestant, a Turquia l'onada siberiana va obligar ahir a anul·lar 87 vols a Istanbul, per les inusuals quantitats de neu que han caigut a la regió. Amb temperatures que van de zero a 4 graus sota zero, el nord-oest de Turquia viu els seus dies més freds en els últims 33 anys.

El fenomen a Espanya

L'onada de fred polar continental que afectarà a partir d'avui l'Estat espanyol es produeix aproximadament una vegada entre 7 o 8 anys i, de fet, "aquesta podria ser de les quatre més fredes des de 1950", segons l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet).

Així, el portaveu de l'Aemet, Ángel Rivera, va explicar que aquesta situació "no és desconeguda a l'hivern", però va afegir que, en aquest cas, a més de les baixes temperatures, la sensació tèrmica serà d'"encara més fred" a causa dels vents del nord-est d'entre 30 i 40 quilòmetres per hora i de fins a 70 o 80 quilòmetres per hora en el quadrant nord-est i Balears.

Els greus efectes de la fred queden exemplificats amb el cas d'un home que, a Kiev, ha hagut de ser hospitalitzat després d'haver patit cremades causades per les baixes temperatures. En aquesta ciutat, la temperatura de l'aire rondava els 20 graus sota zero al carrer, on es trobava la víctima de les lesions que es mostren a la fotografia.