Des del mes de gener de l'any 1985, els termòmetres de la ciutat de Girona no s'havien enfonsat fins a valors de dobles dígits per sota dels zero graus. Llavors, durant 26 dies (comptant-ne sis del mes de desembre del 85) les nits gironines van estar presidides per una fred intensa on les temperatures només van estar per sobre la barrera de la congelació en dues ocasions. En aquella ocasió, també, es va arribar a una mínima històrica de -14,5ºC el 16 de gener, mentre que el dia anterior va baixar fins als -14ºC. Des de llavors, la ciutat ha viscut diverses nits gèlides, amb valors que baixaven fins als -8,2 graus al febrer de 1986, o als -10,8 al gener del 2005. Però la constància de tenir les temperatures mínimes per sota els 0 graus durant gairebé dues setmanes no es vivia des d'aquell gener de 1985. 27 anys més tard, l'episodi s'ha repetit, i l'onada siberiana d'aquest febrer de 2012 quedarà dins dels llibres de rècords. Un dels registres més destacats serà segurament el de la nit de diumenge a dilluns, quan Girona va viure la nit més freda d'aquest episodi, i la quarta dels últims 27 anys.

Les dades varien segons el punt d'ubicació de l'estació meteorològica, però el que és cert és que a la capital gironina, al voltant de les 7 del matí, es van rondar els -10ºC. Concretament, fins a -9,6ºC va baixar el comptador del Servei Meteorològic de Catalunya, mentre que en d'altres punts, com la Vall de Sant Daniel, va ser de -10,5, i a Fornells de la Selva, de -10,4ºC. Tot plegat, per quedar com la nit més freda des de l'entrada de la fred siberiana a principis de mes.

La previsió és que a finals de setmana les temperatures ja vagin a l'alça, tot i que les mínimes encara estaran per sota els o graus. Per avui, el Servei Meteorològic preveu l'entrada d'un front de neu que pot portar precipitacions quantioses sobretot al Pirineu gironí, tot i que també s'esperen alguns ruixats dispersos, amb una cota de neu que localment pot arribar a baixar fins als 200 metres. També poden arribar alguns ruixats febles i aïllats a altres punts del litoral i del prelitoral.