La rectora de la UdG, Anna Maria Geli, es va reunir ahir a primera hora amb representats dels estudiants, treballadors i personal investigador, col·lectius que dijous passat van boicotejar el Consell de Govern. La rectora va oferir diàleg i iniciarà, a partir de la setmana vinent, una roda de trobades amb les nou facultats i el consell d'estudiants. Aquest oferiment, però, no convenç ja que aquests col·lectius continuen denunciant que la universitat és "opaca" i que les decisions no es consensuen sinó que s'aproven al Consell de Govern, on els treballadors i estudiants tenen una "representació testimonial". Per això, demanen una "anàlisi en profunditat" per consensuar les retallades.

La primera escenificació del tarannà dialogador de la rectora va tenir lloc ahir a les 9 del matí amb una reunió a la sala de juntes del rectorat on eren convidats representants dels estudiants, els del personal d'administració i serveis laboral, el del personal d'administració i serveis funcionari i els del personal docent investigador. Alguns membres d'aquests col·lectius van impedir el Consell de Govern de la setmana passada perquè consideren que alguns dels punts que es volien aprovar, com ara l'augment de la càrrega docent, són mesures "excepcionals" que requereixen un debat per intentar arribar a un consens abans de dur-les a aprovació al consell, on dels 56 consellers només hi ha cinc representants dels estudiants i tres del personal d'administració i serveis (PAS).

Dues lectures contraposades

Després de la reunió matinal d'ahir, cada part va oferir una roda de premsa amb lectures ben diferenciades. Per una banda, la rectora va remarcar que l'equip de govern farà "tantes reunions com calgui per escoltar tothom" i va remarcar que "no pot tornar a passar" que un Consell de Govern de la UdG, òrgan que mobilitza més de cinquanta persones, torni a quedar interromput, com ha passat dues vegades en menys d'un any. Anna Maria Geli va assegurar que a partir de la setmana que ve faran una reunió amb cadascun dels consells de govern de les nou facultats de la universitat i també amb el consell d'estudiants. "És un intercanvi, volem escoltar suggeriments i plantejaments i incorporar els que es puguin", va comentar la rectora. Segons va afegir, la seva intenció és aconseguir que les mesures arribin al Consell de Govern convenienment consensuades per evitar actes de boicot. Dijous passat, una trentena d'estudiants van impedir la celebració del Consell de Govern.

Geli va reconèixer que no va donar tota la informació sobre alguns dels punts que es portaven a aprovació però va justificar que ha seguit el "funcionament normal" abans de dur aquestes mesures a l'aprovació del Consell de Govern. A més, va lamentar l'incident de la setmana passada i va dir que cal respectar la "normalitat democràtica" de la universitat i els seus òrgans.

Per la seva part, els estudiants i treballadors va assegurar sense tremolar que és "rotundament fals" que els estudiants siguin representats a totes les comissions, com afirma Geli. En aquests sentit, Isaac Pérez, coordinador del Consell d'Esdudiants, va dir que té proves que el correu electrònic institucional "no ens convoca a totes les reunions". Per Pérez, la rectora ha volgut convèncer degans i caps de departament i "estalviar-se l'esforç de convèncer la resta". Segons va advertir, "malauradament, si persisteix aquesta actitud, "no hi haurà consens amb vista al proper Consell de Govern". La convocatòria del Consell de Govern per aprovar les retallades pressupostàries és indispensable per planificar les titulacions i molts altres aspectes senses els quals no es podria iniciar el curs vinent.

La reunió d'ahir al matí va ser transmesa via Intranet en directe per primera vegada en la història de la UdG, en un intent d'implantar la transparència.