L'Ajuntament de Girona va fer dilluns un gest que, segons els experts consultats per Diari de Girona, és més polític que pràctic. El ple va aprovar per cinc vots a favor (CUP i ICV), 17 abstencions (CiU i PSC) i tres en contra (PP) una moció presentada per la Candidatura d'Unitat Popular que donava suport a la insubmissió fiscal.

En concret, l'acord assolit insta la Generalitat i l'Agència Tributària de Catalunya "a establir un protocol d'actuació que permeti realitzar els pagaments" de l'IRPF i l'IVA a l'agència catalana, efectuant "els canvis normatius que puguin ser necessaris". En segon lloc, demana "ingressar, així que sigui possible, els pagaments efectuats per l'Ajuntament de Girona corresponents a l'IRPF i l'IVA" a la mateixa agència "en comptes d'efectuar-los a l'Agència Tributària Espanyola". Finalment, demana que s'habilitin "els mecanismes necessaris per tal d'assessorar i donar cobertura a aquells ciutadans o empreses de Girona que vulguin acollir-se a aquestà pràctica en l'àmbit particular".

Amb la moció en mà, l'Ajuntament no fa cap moviment en l'aspecte pràctic i és només una declaració d'intencions davant "l'espoli fiscal ha penalitzat el desenvolupament econòmic i social del país", com va defensar en l'argumentació del text el regidor de la CUP Carles Bonaventura. Els diners dels catalans s'han usat per "contribuir forçosament a la mal anomenada solidaritat", va afirmar.

El portaveu de CiU, Carles Ribas, va defensar que el grup comparteix els arguments de la moció però es va decantar per l'abstenció per considerar que el seu partit té un full de ruta diferent: el pacte fiscal.

Els experts consultats ahir van posar en relleu que es tracta d'una decisió purament política. En aquest sentit, l'advocat fiscalista Miquel Garcias va assegurar que "serà interessant veure al llarg d'aquest any quants ciutadans opten realment per aquesta insubmissió fiscal, i quina repercussió té en un futur immediat". Legalment, i vista l'actual legislació, Garcias va valorar que "no es permetria poder presentar les liquidacions i pagar l'IRPF i l'IVA a l'Agència Tributària Catalana" ja que "per a això seria necessari un canvi de la normativa estatal". A més, va afegir, "tinc dubtes que en aquests moments la mateixa Agència Tributària Catalana admetés la presentació de documentació i els ingressos que poguessin fer els particulars d'aquests impostos".

El també advocat fiscalista Manel Pérez va afirmar des d'un punt de vista tècnic que "hi ha arguments per dir que la insubmissió fiscal és arriscada". En concret, perquè "l'Agència Tributària Catalana no té competències de recaptació de l'IRPF i l'IVA" de manera que si l'ingrés no es fes a l'espanyola, Hisenda podria imposar sancions que "podrien arribar a l'embargament". La raó, explica Pérez, un article del Reglament General de Recaptació que estableix que "els pagaments realitzats a òrgans no competents per rebre'ls o a persones no autoritzades per al fi no alliberaran el deutor de la seva obligació de pagament...".

D'igual manera, Garcias va sostenir que l'incompliment podria comportar "recàrrecs i sancions", també pensant en els particulars que, com diu la moció, s'hi volguessin acollir. Per això, va agregar, "seria bo saber el que opinen els serveis jurídics de l'Ajuntament".