Una quarta part dels municipis de Catalunya que tenen un deute més elevat són a les comarques gironines. Les set poblacions amb el dubtós honor d'encapçalar el rànquing superen el 200% de deute, i són els ajuntaments lleidatans de Fuliola i Corbins els que tenen més deute. En el cas de Girona, Ogassa és l'única població que supera aquesta xifra i arribava fins al 225%, segons les dades de quèdisposa la Generalitat.

A Catalunya existeix un grup de 85 municipis que tenen un deute superior al seu pressupost. D'aquests, n'hi ha 22 que pertanyen a les comarques gironines. Entre els noms destaquen, a més d'Ogassa, municipis com Begur, Anglès, Besalú, Castellfollit de la Roca o Camprodon, tots amb deutes superiors als 130% del seu pressupost, com va donar a conèixer El Periódico.

Ogassa, un municipi de poc més de 250 habitants, va arribar a tenir un pressupost superior al milió d'euros anual el 2009. La reducció des d'aquell any va ser progressiva i per al 2012 la xifra s'ha quedat en 340.000 euros, menys d'una tercera part. La xifra d'inversions ha quedat en 20.000 euros per aquest any. L'any passat, però, el pressupost ja havia patit una reducció considerable i s'havia situat en mig milió d'euros.

Precisament ahir el secretari de política municipal del PSC i alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, va demanar "un nou model de finançament per als ajuntaments" catalans que "faci justícia als recursos" que realment necessiten per garantir la qualitat de vida dels ciutadans. "Incrementar la pressió fiscal sobre la gent, com fa la dreta, no és la solució", va afegir Bustos i va tornara denunciar que la Generalitat no liquida els compromisos econòmics que té amb els ajuntaments catalans, cosa que provoca un desequilibri pressupostari a molts consistoris.

La línia de crèdit del Govern central per saldar aquests deutes és una de les vies d'alleujament per la qual els ajuntaments podran ajustar en els propers mesos els seus comptes amb els proveïdors. En aquest cas hauran de fer front a un 5% dels crèdits i amb unes dures condicions.

Els ajuntaments que s'acullin al crèdit del Govern central per pagar factures hauran de seguir un pla d'ajustaments que es donarà a conèixer abans del 30 de març. El Ministeri d'Hisenda preveu que els ajuntaments acollit al pla de pagament a proveïdors puguin acomiadar treballadors municipals o rebaixar el sou per sanejar els seus comptes.La Secretaria d'Estat d'Administracions Públiques, va publicar el passat divendres al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) un model detallat que reclama als ajuntaments, entre altres conceptes, "la reducció de costos de personal (reducció de sous o efectius)".

El "model del pla d'ajust", que els ajuntaments han de remetre a Hisenda per garantir la seva estabilitat pressupostària, inclou un formulari amb 22 mesures més d'ingressos i despeses. El Govern vol garanties sobre les decisions que adoptaran els alcaldes per equilibrar els seus pressupostos.

Per exemple, del conjunt de mesures que proposa el Ministeri, l'Ajuntament de Blanes n'ha posat algunes sobre la taula per tal d'ajustar el pressupost i podrien ser les que s'incloguin també en el Pla d'Ajust. En aquest sentit, Blanes està fent una aposta clara per apropar els preus públics i les ?taxes al cost real dels serveis, i en són exemple el transport públic o els augments previstos per a les llars d'infants. A més, el govern ja no compta amb càrrecs de confiança i ha previst una inversió molt minsa de només 11.000 euros per aquest any.

Finalment, aquests dies el govern s'està reunint amb el comitè d'empresa per negociar les retallades en la despesa personal, on està sobre la taula la reducció dels salaris en un 2% o la retallada en alguns ajuts per als treballadors.