La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, ha advertit que l'increment del nombre d'alumnes per aula que proposa el ministre d'Educació, José Ignacio Wert, es delimitarà, com a molt, als primers cursos de Primària i d'ESO i que no totes les aules passaran a tenir 35 places.

Rigau va considerar que les mesures que vol impulsar el Ministeri d'Educació no podran fer-se efectives a curt termini i que l'increment de ràtios (nombre d'alumnes per classe), en concret, "tindrà un impacte posterior". Pel que fa a les ràtios, Wert vol ampliar fins a un 20% el nombre màxim d'alumnes per aula, augmentant-lo de 25 a 30 a Primària i de 30 a 35 a Secundària.

"Si això s'acaba concretant, que sembla que així serà, tindrà el seu impacte, com a mínim, el 2013", ja que a diverses comunitats ja s'ha iniciat, i fins i tot finalitzat, el període de preinscripció d'alumnes, amb la seva oferta determinada de places per al pròxim curs, tal com succeeix a Catalunya.

Adreçant-se als pares d'alumnes, la màxima responsable d'Ensenyament a Catalunya va manifestar que "no es pensin que a partir d'ara totes les aules passaran a tenir 35 places. En tot cas, serà a primer d'ESO que s'intentarà que n'hi hagi més i a primer de Primària, però la resta de cursos ja tenen les seves aules".

Irene Rigau també va recordar -a Catalunya Ràdio- que, des de fa 20 anys, les escoles i les seves aules es construeixen d'acord amb ràtios de 25 alumnes, de manera que "les parets no es poden eixamplar de cop" i en algunes escoles es podria aplicar l'increment de ràtios i en d'altres, no.

Cap proposta per escrit

La consellera va lamentar l'actitud del ministre d'Educació, qui va dir que les normes eren de caràcter bàsic i no tenia ni l'obligació d'informar-ne. "No, no és això", va dir la titular d'Ensenyament, qui va reprovar que el ministre no donés als consellers el text definitiu de les seves propostes i no se sàpiga encara quan s'aprovaran, tot i que possiblement serà en el Consell de Ministres d'aquest divendres o en el de la setmana vinent.

D'altra banda, Irene Rigau no va descartar recórrer davant el Tribunal Constitucional si el Govern no rectifica: "Si es materialitza aquesta invasió i no hi ha la flexibilitat i l'optativitat que semblava que el ministre incorporava en determinats moments del seu discurs, llavors evidentment" es recorrerà, va concloure.

Rigau també va criticar que les mesures de Wert incloguin augmentar les hores lectives del professorat amb l'objectiu de reduir les plantilles. Per a la consellera, aquestes són mesures que busquen lluitar contra el fracàs escolar que s'estan tirant endavant des del seu Departament, i per això, un cop tingui el text definitiu per part del Ministeri, es posarà en contacte amb sindicats i el Consell Escolar. La titular d'Ensenyament creu que a Catalunya l'estalvi s'ha fet fent treballar més hores, però atenent més alumnes amb un servei més eficaç.

Invasió de competències

La consellera d'Ensenyament va reiterar que tres de les mesures de José Ignació Wert envaeixen competències de les autonomies i, per això, va confirmar que esperarà a tenir el text definitiu per avaluar la possibilitat de portar-lo al Tribunal Constitucional. La consellera va manifestar que la jornada laboral del professorat depèn del govern de cada comunitat i, per tant, no es pot imposar sinó que s'ha de negociar.

Irene Rigau va criticar l'actitud poc dialogant que el ministre va mostrar dilluns, a més d'afegir que l'Estat espanyol aprofita la conjuntura econòmica per ?debilitar l'estat autonòmic i que s'ha de reforçar el projecte nacional català.