21 de abril de 2012
21.04.2012

Trueta i Santa Caterina ja tenen una sola gerència

Els responsables eviten la paraula "fusió" i parlen d'"aliances estratègiques" per facilitar la unificació de més serveis

21.04.2012 | 02:00
Casanovas obre la porta perquè entrin Profitós, Martínez i Trias, a la seu de la Generalitat a Girona.

L'Institut Català de la Salut (ICS) i l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS), o el que és el mateix, l'hospital Trueta de Girona i el Santa Caterina de Salt han fet un pas important pel seu futur. Els consells d'administració de les dues empreses públiques han aprovat la creació d'una única gerència que gestioni les dues estructures. És un procés de "no retorn" cap a una aliança que tot just acaba de començar.

Els hospitals Trueta de Girona i Santa Caterina de Salt han fet un pas de gegant per encarar el futur junts. Els consells d'administració de l'Institut Català de la Salut (ICS) i l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS) han decidit crear una única gerència per gestionar conjuntament els dos centres sanitaris. Aquest canvi entra dins de l'estratègia del Departament de Salut i es farà efectiu el proper 1 de maig amb el nomenament d'un únic gerent que se situarà al capdavant dels dos principals hospitals de la província, fins ara gestionats de forma totalment independent.

El director territorial de Salut a Girona, Josep Trias, va explicar que aquesta unificació de gerències respon a un projecte a llarg termini per crear "aliances estratègiques". En aquest sentit, Trias va tornar a descartar la paraula "fusió" ja que de moment els dos hospitals mantindran les seves personalitats jurídiques pròpies. És a dir, el Santa Caterina seguirà formant part de l'IAS (i de la Xarxa d'Hospitals d'Utilització Pública, l'agrupació d'hospitals concertats), i el Trueta ho serà de l'ICS en la seva totalitat.

Tanmateix, la unificació dels dos comandaments facilita molt una cooperació i una manera de treballar conjunta que pot obrir la porta a la unificació de més serveis. Actualment, el Santa Caterina ja comparteix amb el Trueta els serveis d'Urologia i Laboratori. El director gerent de l'Institut Català de la Salut, Joaquim Casanovas va subratllar que la gerència única "facilitarà més la cooperació en serveis no assistencials i de suport". El responsable de l'ICS no va revelar quins seran els propers serveis que es faran conjuntament, però la previsió és que a partir d'ara l'ICS vagi decidint quines altres "aliances estratègiques" es poden anar establint entre els dos centres sanitaris. Tampoc va explicar de quina manera afectarà això les plantilles d'un i altre hospital, si bé va donar a entendre que a grans trets de moment tot quedaria com fins ara.

Poden compartir edifici

El president de l'IAS, Joan Profitós, va assegurar que en un futur "és possible" que els dos hospitals puguin arribar a compartir un mateix espai físic. No obstant, de moment la unificació de serveis està pensada per a dos espais diferenciats. Per exemple, hi ha un laboratori a cada hospital però està gestionat de forma conjunta. En aquesta línia Profitós va subratllar que "el Trueta és molt gran, i el Santa Caterina més petit. Cada hospital necessita el seu espai". L'objectiu que va plantejar Salut és el de procurar que l'ICS i l'IAS "operin al màxim de les seves capacitats, i que els 330 milions d'euros siguin utilitzats de la millor manera possible, és a dir amb la gerència única". Casanovas va resumir el canvi de concepte amb la següent frase: "Volem una transició d'hospitals que tenen serveis, a serveis que tenen hospitals".
La persona escollida per fer-ho possible és el doctor barceloní Vicenç Martínez Ibáñez. El director territorial de Salut el va elogiar afirmant que "és l'adequat per portar a terme aquest projecte, gràcies a la seva experiència i capacitat de gestió". El mateix Martínez va agrair la confiança dipositada, i va remarcar la seva il·lusió per encapçalar la gerència única. "Amb projectes com aquests es pot millorar el nostre sistema sanitari. Aquí hi ha molt de talent, i a partir d'ara haurem de començar a crear sinergies".

Casanovas va afegir que la decisió d'unir les gerències és un pas "important" per Girona i suposa un camí de "no retorn" que probablement establirà precedent per a d'altres llocs de Catalunya. Per Casanovas, s'ha iniciat una senda de complementarietat, satisfacció i professionalitat que serà positiva per als treballadors i per als usuaris.

Salut i els consells d'administració del Trueta i el Santa Caterina han planificat la creació aquesta gerència única a un nivell molt intern fins a última hora. Ahir mateix però, els dos hospitals ja van comunicar la notícia als seus treballadors.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook