El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) va acordar ahir transmetre als diferents Tribunals Superiors de Justícia de les comunitats autònomes la seva proposta per modificar la demarcació judicial i reduir de 431 a entre 190 i 200 els partits judicials. A la demarcació la mesura suposaria la pèrdua dels partits judicials de Santa Coloma i La Bisbal, que s'integrarien al de Girona i Sant Feliu de Guíxols respectivament, mentre que el de Ripoll formaria un partit judicial interprovincial juntament amb el de Vic. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) té ara un termini de tres mesos per poder enviar la seva rèplica, incloent-hi les observacions que consideri oportunes o les propostes de canvi que creguin adients. Un cop els CGPJ hagi rebut totes les respostes dels Tribunals Superiors estatals, es faran els canvis necessaris i s'enviarà el document al Govern.

Tant el vocal gironí del CGPJ, Carles Cruz, com el president de l'Audiència de Girona Fernando Lacaba, remarquen que la mesura no suposa l'eliminació de les seus judicials existents sinó una reorganització d'aquestes per agilitzar l'administració de justícia. Ambdós remarquen que el projecte ha d'anar acompanyat de la creació dels Tribunals d'Instància i la generalització de l'expedient electrònic judicial.

El primer posarà fi als jutjats unipersonals en agrupar tots els jutges dels diferents jutjats existents en un partit judicial dins un organisme col·legiat i permetrà la concentració de recursos i l'assignació d'efectius en funció de les necessitats concretes. És a dir, tots els serveis que fins ara assistien als diferents jutjats ho faran al conjunt de jutges i magistrats integrats en un Tribunal d'Instància. Això també permetrà que pugui augmentar el nombre de jutges independenment de la resta de personal assistent. El segon, suposarà l'adaptació de l'administració de justícia a les noves tecnologies facilitant i agilitzant els tràmits a la ciutadania que, per exemple, no haurà de traslladar-se a les seus judicials.

El projecte encara està a les beceroles i pot patir nombroses modificacions però el seu objectiu és millorar i agilitzar l'administració de justícia i superar una divisió de partits judicials que ha quedat "obsoleta". "Ningú es quedarà sense jutjat", apunta el president de l'Audiència de Girona, per evitar caure en falsos alarmismes.

El fet que a la demarcació es perdin dos partits judicials en integrar-se al de Girona i Sant Feliu de Guíxols podria comportar la separació de jurisdiccions, per exemple que els Jutjats de Santa Coloma s'encarreguesin de l'àmbit civil i els de Girona de l'àmbit penal, "guanyant així una major celeritat en els procediments", com manifesta Lacaba. Si es manté aquesta proposta, l'Audiència de Girona podria veure disminuir o augmentar considerablement el nombre de processos en funció de si el partit judicial interprovincial Ripoll-Vic passa a dependre de Barcelona o de Girona. També s'havia apuntat la possibilitat que el partit judicial de Puigcerdà passés a dependre de la Seu d'Urgell i per tant de Lleida.

Previ coneixement de la proposta, el TSJC ja havia advertit que aquesta és una qüestió del CGPJ, desmarcant-se del projecte. De la mateixa manera s'havia expressat el departament de Justícia del Govern català, que va valorar que aquesta idea "no té cap validesa jurídica i la seva aprovació per part del CGPJ no tindrà efectes pràctics". A més, també van afegir que la proposta sobre demarcació i planta judicial depèn de les comunitats autònomes i l'aprovació "es fa per llei de les Corts Generals". D'aquesta manera, el departament remarcava que "el CGPJ no té competències per definir la demarcació".