El conseller de Salut, Boi Ruiz, va concretar que el tercer paquet de retallades anunciat el dimarts pel Govern afectarà a la reducció de les subvencions a entitats, especialment a aquelles que no fan assistència i recerca. En el cas d'aquestes Ruiz va assegurar que es "minimitzarà" l'afectació perquè no es vol perjudicar l'assistència. El conseller va explicar que mentre el 2011 es van haver de prendre "grans decisions" enguany toquen un conjunt de decisions petites que jutes han d'aconseguir l'estalvi marcat. A més de la reducció de subvencions, Ruiz va explicar que s'aplicarà el copagament farmacèutic però ha especificat que això "no és un retallada" sinó un mecanisme per augmentar els ingressos.

En la presentació del MIHealth Forum, Ruiz va explicar que del tercer paquet de retallades que va anunciar dimarts el president de la Generalitat, Artur Mas, les afectacions que es deriven en l'àmbit sanitari són l'afectació a inversions, tant que estaven en marxa com futures, com la reducció de subvencions a entitats.

El conseller va assegurar que el Departament atorga moltes subvencions a diverses organitzacions. Va garantir però que l'afectació serà "menor" per aquelles entitats que fan assistència o recerca i afectarà més les que s'encarreguen de fer promoció o estudis. Així, Ruiz va voler tranquil·litzar algunes entitats, com les que treballen en el camp de prevenció de la sida, perquè va asseverar que si fan assistència es "minimitzarà" la seva afectació.

Va afegir que aquesta tercera retallada es completarà amb l'aplicació de les mesures que es deriven del decret estatal, com l'augment del copagament sanitari. Ruiz va concretar, però, que aquest copagament "no és una retallada" sinó una via per augmentar ingressos.

El conseller també va voler desmuntar la idea que va assegurar que s'ha instal·lat a la mentalitat col·lectiva que el Govern "està desmantellant la sanitat pública" ja que va assegurar que el 2011 es van prendre mesures per reduir les despeses, com la rebaixa salarial dels treballadors, però ha afirmat que no s'han afectat els drets d'accés a la sanitat dels ciutadans.

Les entitats de la salut a les comarques gironines van valorar l'anunci del conseller posant de manifest la dificultat extra que hauran de carregar a partir d'ara. La presidenta de la Fundació Oncolliga, per exemple, va remarcar que les subvencions "es trobaran a faltar". Altres com Àstrid 21 o Aspronis també van fer palès el seu malestar.

Satisfacció "petita"

El conseller de Salut, Boi Ruiz, va lamentar que el decret estatal a través del qual el Govern espanyol pretén estalviar 3.000 milions d'euros addicionals en sanitat no hagi corregit tots els "errors" i va mostrar una satisfacció "petita" per la introducció d'alguns canvis. Ruiz va assegurar que sap que la voluntat del Ministeri de Sanitat "no és canviar el sistema de salut" però ha lamentat que "el redactat és el que és".

Ruiz va afirmar que un dels principals "errors" és que es torna al model "de la cartilla". També va afegir que el decret és "insuficient" pel que fa a la protecció de la salut col·lectiva i per aquest motiu va reiterar que a Catalunya s'assegura l'atenció primària als immigrants irregulars.

El conseller va celebrar que en el decret, que ha de passar el seu tràmit de ratificació al Congrés aquest dimecres, s'hagin matisat alguns aspectes, com el fet d'introduir un topall per al copagament del transport sanitari o en el cas d'algunes pròtesis.