L'Oficina Antifrau de Catalunya investiga l'Ajuntament de Vidreres per adjudicacions i contractes a tres col·laboradors de la corporació municipal. En concret, li reclama que li trameti documentació en deu dies sobre els serveis prestats a l'Ajuntament fins a data d'avui de l'exarquitecte municipal, Lluís Lloret i Quer, el també arquitecte Llorenç Geli i Batllori, i l'exsecretari -actual secretari de Platja d'Aro- i exassessor de l'equip de govern del PSC durant l'antic mandat, Tomàs Soler.

En concret, Antifrau demana a l'Ajuntament que se li aporti informació sobre la vinculació jurídica i laboral d'aquests col·laboradors amb el consistori i durant quant de temps van estar prestant serveis. I també li reclama una còpia dels contractes adjudicats i de les factures rebudes a l'Ajuntament de Vidreres que estiguin relacionades amb els arquitectes Lluís Lloret (CiU) -alcalde de Bàscara- i Llorenç Geli.

Aquesta demanda d'informació de l'Oficina Antifrau ha arribat aquesta setmana a l'ajuntament. L'alcalde de Vidreres, Jordi Camps (CiU), en va informar ahir al final del ple, dient que l'equip de govern havia pres un acord via junta de govern sobre presumptes irregularitats detectades per l'equip de govern de CiU i VST-ERC, i que vénen a completar també la informació que aportaran a l'Oficina Antifrau. La sorpresa dels membres del plenari es va fer pal·lesa en els comentaris de l'exalcaldessa, Ruth Rosique (PSC), que va acusar l'alcalde de fer "demagògia" amb l'obertura de diligències, i aquest va defensar l'actuació dient que es feia, com va dir en la introducció, per "transparència" i en cap moment per acusar ningú.

El batlle va destacar que s'obren els expedients pel bé del poble i com a anàlisi de contenció de la despesa i aposta per l'eficiència en temps de crisi. Un dels expedients són les presumptes incompatiblitats del personal al servei de l'Ajuntament en la contractació de serveis. Una altra de les investigacions serà per presumptament no tenir en compte les prohibicions per contractar en règim administratiu personal al servei de la corporació. En el cas dels serveis tèècnics, per exemple, l'arquitecte se'l contractava per verificar externament un projecte que feia a l'Ajuntament.

Un altre dels expedients és sobre la recollida orgànica, un servei que no es trobava inclòs en el contracte de l'empresa que duia a terme la recollida de deixalles al municipi i que pujava a uns 120.000 euros i que, per tant, era necessari fer un procediment per negociació. En canvi, segons va assegurar, es va fer un contracte amb tres pressupostos i, per tant, no va ser necessari el concurs.

També es va obrir expedient per la suposada omissió amb Hisenda i la Seguretat social per part del contracte de l'assessor jurídic. I finalment per una presumpta recepció incompleta d'un contracte d'obres corresponent a la rehabilitació de Can Xiberta.

Amb tot, l'alcalde va destacar que havien decidit obrir els expedients i que a partir d'ara es posen a disposició per tot el que calgui d'Antifrau i també del Síndic de Greuges. El batlle va demanar suport de tots els grups municipals i personal del municipi i va dir que els expedients tenen un termini d'aprovació de tres mesos. L'exalcaldessa Ruth Rosique per la seva banda va afirmar que es posa a la disposició del govern per aclarir qualsevol tema i va ressaltar que quan un equip entra a governar "sempre hi ha coses per corregir", i va recordar que al seu dia ella no havia comptat amb un gran equip tècnic i que li va plegar el secretari.

El tinent d'alcalde, Eduard Adrobau (VST-ERC), va ressaltar que el tema dels expedients és"molt seriós" i que cal actuar amb tranquil·litat de tots i deixar fer els informes. I des del PP, l'edil Ernesto Torres no va fer cap tipus de comentari.

El cas de l'assessor que cobrava «en negre» a Vidreres

El nom de Tomàs Soler, l'assessor municipal que va treballar per l'antic equip de govern liderat per la socialista Ruth Rosique, no és el primer cop que surt a la palestra pública a l'Ajuntament de Vidreres ni tampoc a un ple. Si bé ara l'Oficina Antifrau reclama informació sobre quin contracte tenia i fins quan va treballar per l'ajuntament, l'alcalde de Vidreres, Jordi Camps, ja va denunciar la tardor passada presumptes irregularitats amb la vinculació contractual d'aquesta persona i va afirmar que l'assessor "cobrava en negre" i el govern de CIU i VST-ERC té encarregades unes auditories per esclarir la gestió feta al consistori.

Camps aleshores va ressaltar a Diari de Girona que se'l va "contractar per Junta de Govern Local" i que va estar fent d'assessor del govern i cobrant de forma "dubtosa uns 1.200 euros al mes durant més de tres anys". Per l'alcalde això era "irregular" ja que se li pagava via transferència bancària i se'l va contractat per Junta de Govern i en canvi, "no estava donat d'alta ni a la Seguretat Social ni tampoc, per tant, pagava l'IRPF". A més, tampoc va arribar-se a donar d'alta com a autònom. Es dóna el cas que l'assessor havia estat secretari d'aquest consistori selvatà durant un temps, però aquest va aconseguir la plaça a Platja d'Aro.

L'exalcaldessa pocs dies després de les acusacions de l'alcalde de Vidreres va reclamar a Camps que es retractés per acusar-la d'haver pagat a l'assessor en negre i en negar-s'hi Rosique va dir que "no hi ha cap prova" que ho demostrés mentre que el batlle va reiterar-ho. La socialista, però, va defensar la seva actuació i va dir que en tots els pressupostos hi havia hagut partida assignada per pagar l'assessor. e.b. vidreres