L´aplicació del copagament estatal en els medicaments amb recepta no es veu amb bons ulls des de les farmàcies perquè, en poc més d´una setmana, s´han vist obligades a implantar un total de dues taxes sobre els fàrmacs

Per què no han posat en marxa el sistema de copagament dels medicaments com a la resta d´Espanya, fent efectiu des del primer dia els pagaments?

Tot just divendres de la setmana passada, dos dies abans de posar en marxa el copagament dels medicaments amb recepta, la Generalitat va explicar com s´aplicaria aquest nou cost addicional. El problema bàsic és que encara no hi ha totes les dades introduïdes de cada usuari, amb la seva categoria corresponent. Per això han preferit deixar aquest temps de marge, per assegurar que el sistema funcioni correctament.

Ha estat una decisió molt precipitada?

El que han fet ha estat llançar la idea i, de mica en mica i amb el pas del temps, anar-la madurant. Per exemple, amb la implantació de la recepta electrònica a Catalunya, els farmacèutics vam haver de passar també per una situació bastant similar. Ens van reunir un dia per explicar-nos com funcionaria la recepta electrònica, però quan plantejàvem preguntes o dubtes, s´havien de resoldre sobre la marxa i en el mateix moment. Però en el cas de la recepta electrònica, abans de començar-la a introduir als usuaris, es van fer proves pilot a la Bisbal i Girona.

Així, com s´ha portat a terme la implantació del copagament estatal en els medicaments?

La primera notícia en ferm que vam tenir va ser el divendres i just l´endemà, el dissabte, el sistema informàtic estava mig paralitzat perquè estaven incorporant les noves dades per fer entrar en funcionament ahir, dia 1 de juliol, el copagament estatal dels medicaments amb recepta. Aquestes setmanes de marge han de servir per posar a punt el sistema.