El nou copagament de medicaments és menys clar que l´aigua. Si més no, així és com ho van viure els primers usuaris que ahir van anar a les farmàcies, en el dia en què ja entrava en marxa el copagament per als medicaments amb recepta. La mesura, que inicialment tenia l´objectiu de posar-se en funcionament al mateix temps arreu de l´Estat espanyol, no va començar a aplicar-se de la mateixa manera a Catalunya. Ahir, en territori català, només es donava el tiquet «informatiu» als clients de les farmàcies que compraven els medicaments amb recepta mèdica. Els usuaris rebien el tiquet en el qual s´explicava que a partir d´ara els fàrmacs amb recepta incorporen una taxa d´àmbit estatal segons la renda de cadascú.

En el cas de Catalunya, però, els clients encara no han de pagar, de moment, l´increment que ja es va implantar ahir a la resta d´Espanya. Els catalans només reben la notificació del cost que tindran des d´ara els medicaments, en funció de l´estat laboral, nivell adquisitiu i tipus de malaltia. Segons la Generalitat, l´aplaçament de fer efectiu el pagament de la taxa imposada des de l´Estat espanyol és per confirmar que als clients amb recepta els correspon la quantitat a pagar, segons la seva condició personal i de renda. A part, des del Govern català també es vol assegurar el correcte funcionament del sistema informàtic.

Tot i que els catalans encara no començaran a fer efectius els pagaments fins les properes setmanes, el programa informàtic del copagament ja suma les despeses de cada client. Per tant, quan ja es faci efectiu el copagament a Catalunya, tots els usuaris que des d´ahir i fins llavors hagin adquirit algun o més d´un medicament mitjançant recepta, hauran de pagar els diferents costos endarrerits. Per tant, es pot dir que el copagament estatal de medicaments ja s´aplica a Catalunya, però no amb uns efectes immediats, sinó acumulant despeses per d´aquí a unes setmanes.

El copagament de medicaments estatal suposa, per als pensionistes, una aportació del 10% en fàrmacs amb màxims de fins a 8, 18 o 60 euros, segons la renda. Mentre que per a la població activa, les aportacions són del 40% per rendes inferiors als 18.000 euros, del 50% per rendes d´entre 18.000 i fins a 100.000 euros, i del 60% per a les rendes que superen la quantitat de 100.000 euros.

Confusió entre els clients

El nou copagament en els medicaments que arriba des del Govern central, se suma a l´altra taxa farmacèutica que va estrenar fa just una setmana la Generalitat: l´euro per recepta. Els dos costos d´afegit són simultanis, de tal manera que tots els catalans hauran de pagar l´euro per recepta més el copagament estatal segons la renda quan adquireixin un medicament amb prescripció mèdica. El cost final dels fàrmacs pot variar depenent de l´edat dels usuaris, situació laboral i malaltia per la qual es perceben les receptes.

El fet que en poc més d´una setmana, les farmàcies hagin hagut de viure la implantació de dues taxes en els medicaments, ha creat una important confusió entre clients. És per això que ahir es podien veure diferents escenes en què els usuaris creien que «només se´ls informava del copagament», però sense ser conscients que en un futur acabaran pagant el cost addicional dels medicaments ja adquirits des d´ahir i en endavant.

La majoria de farmàcies de les comarques gironines que ahir, ja que la posada en marxa del copagament coincidia en diumenge, estaven de guàrdia, van poder oferir el tiquet «informatiu» als usuaris. Però, per exemple, a la farmàcia del carrer de la Creu de Girona ahir no funcionava l´actualització del sistema informàtic que ha de proporcionar a cada client la quantitat que d´aquí a poques setmanes haurà d´abonar en funció de la seva renda i altres factors. En canvi, a la resta de farmàcies que estaven de guàrdia de Girona, Banyoles i Figueres, entre altres poblacions gironines, ahir van poder donar als usuaris el tiquet «informatiu».

Els farmacèutics gironins criticaven la rapidesa d´implantació de la mesura perquè havien d´explicar a gran part dels clients que se´ls aplicava el copagament. Alguns feien broma, dient que «ara gairebé som com un banc» tot i que reconeixien que amb les taxes els usuaris racionalitzen l´ús dels fàrmacs.