El Govern espanyol va fer ahir el primer pas de cara a la reforma de l'administració local amb la revisió d'un informe de la futura llei de racionalització i sostenibilitat d'aquestes administracions, l'avantprojecte de la qual ha d'aprovar el Consell de Ministres durant aquest mes. Aquesta norma persegueix aclarir les competències i l'estructura administrativa de les entitats locals, segons va explicar la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría. La mesura, entre d'altres coses, suposaria que les Diputacions es pogues?sin fer càrrec dels serveis que ofereixen els municipis per sota dels 20.000 habitants amb dificultats econòmiques.

El ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, va presentar davant el Consell l'informe sobre aquesta norma, que servirà per iniciar la reforma de l'administració anunciada per Mariano Rajoy durant el seu discurs d'investidura. La vicepresidenta va recordar que aquesta reforma de l'administració local es veurà reforçada també amb la Llei de Transparència, que establirà que els pressupostos generals de l'Estat fixin els barems dels sous d'alcaldes i regidors, com succeeix amb el del president, els ministres i altres membres d'institucions públiques.

L'Executiu té intenció d'aprovar amb "gran immediatesa", durant aquest mes, la norma de racionalització i sostenibilitat local, segons va revelar Sáenz de Santamaría i que modificarà l'actual Llei de bases de règim local, que data de 1985. Per tant, la clarificació d'aquestes competències i de l'estructura afectarà el finançament i l'aplicació de les mesures de la Llei d'Estabilitat Pressupostària a les corporacions locals.

La vicepresidenta no va xifrar l'estalvi que s'aconseguirà amb aquesta llei, tot i que va precisar que l'avantprojecte inclourà la corresponent memòria econòmica. Al Programa d'Estabilitat remès pel Govern a Brussel·les el març passat, es calculava estalviar 3.500 milions d'euros gràcies a l'ordenació de "competències impròpies" i l'agrupació de municipis.

Segons ha avançat en les últimes setmanes l'Executiu, la reforma no implicarà l'eliminació d'ajuntaments, però sí la supressió de totes les mancomunitats, en considerar-les unes entitats "opaques".

Alhora, aquesta norma potenciarà el paper de les diputacions provincials, que gestionaran serveis obligatoris i mínims en municipis de menys de 20.000 habitants.

El Govern va iniciar el 4 de juny les negociacions amb el PSOE per intentar pactar aquest text i remetre una proposta consensuada a les Corts Generals abans del període de vacances.