Les comunitats autònomes hauran de reduir el seu dèficit des de l'1,5% de 2012 al 0,7% en 2013 i al 0,1% en 2014. Ho va aprovar ahir la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), amb l'oposició de Catalunya i altres tres comunitats -Astúries, Canàries i Andalusia- i l'abstenció d'Extremadura i Castella i Lleó, les dues últimes amb governs del PP.

Després de l'any extra que ha aconseguit Espanya per reduir el dèficit públic, el Govern ha decidit mantenir l'objectiu de les comunitats per a aquest any en l'1,5%, encara que els ha donat un poc més de marge per als dos pròxims anys, amb un dèficit del 0,7% en 2013 i del 0, 1% en 2014.

No obstant això, si es comparen les noves xifres amb les últimes que va aprovar el CPFF (corresponents a l'anterior Executiu i a l'any 2011), les comunitats hauran de fer més esforços que els que els va plantejar el Govern socialista, que va fixar un dèficit autonòmic de l'1,1% per a 2013 i de l'1% en 2014.

Després de la reunió, del ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, va considerar "ambiciosos" els objectius fixats i va assegurar que serveixen per enviar un missatge "clar i contundent" que la reducció del dèficit és una "prioritat absoluta".

Malgrat les votacions en contra i de les abstencions de dues comunitats del Partit Popular, Montoro va assegurar que totes les comunitats aconseguiran els objectius fixats, ja que totes estan "absolutament compromeses" amb aquesta tasca.

En qualsevol cas, el ministre també va animar a les regions a avançar en la supressió d'empreses públiques en detectar nombrosos incompliments en aquesta matèria, ja que sol s'han eliminat dues de les 600 previstes.

La meitat no compleixen

Hisenda va llançar un primer avís a vuit de les disset comunitats per desviaments en els seus plans economicofinancers, a tres d'elles per dubtes sobre la informació proporcionada i a altres cinc per haver incomplert els compromisos adquirits per no desviar-se dels objectius de dèficit.

Així ho van revelar fonts de la torbada, en la que les comunitats autònomes -que no van ser identificades- haurien rebut la preparació de manera individual i discreta.

Es tracta d'un primer preparació que segons la llei d'Estabilitat Pressupostària podria acabar, en cas extrem, en intervenció.

Montoro va confirmar que s'havia "advertit" "diverses comunitats autònomes" que estaven posant en "risc" l'objectiu de dèficit per a 2012.