n Jordi C., que prefereix mantenir-se en l'anonimat, fa pocs dies que ha perdut la feina. Treballava en una empresa d'informàtica i ahir el sistema el va portar a visitar una oficina del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) per demanar la prestació d'atur. Només un dia després que el president espanyol, Mariano Rajoy, anunciés que els nous aturats veuran reduïda la seva prestació per desocupació a partir del sisè mes, quan es passarà a cobrar del 60% al 50% de la base reguladora.

Per norma, el que rep un aturat es calcula amb aquesta base dels 180 últims dies cotitzats. Durant els primers sis mesos es cobra el 70% de la base reguladora i des de llavors, i fins que s'acaba la prestació -que continuarà sent d'un màxim de 24 mesos si s'ha cotitzat ?almenys durant sis anys- es cobra un 60%. Però quan les retallades anunciades dimecres siguin una realitat, la prestació serà d'un 50%.

Com va dir Rajoy, amb aquesta mesura es vol "incentivar la recerca activa de treball". Paraules avalades per informes, com el que va fer servir al febrer d'enguany el president de la Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials (CEOE), Joan Rosell, quan va dir que "miraculosament" els aturats troben feina quan els resten un o dos mesos per esgotar la prestació per desocupació.

"A mi m'interessa trobar feina quan abans millor", assegura Jordi C. en acabar els tràmits al SOC de Girona. "El meu objectiu no és arribar als sis mesos de prestació, i si hi arribo voldrà dir que per llavors estaré ben fotut", sentencia.

Més contundent es mostra I.G, un dona que fa sis mesos que és a l'atur, quan les subvencions a l'entitat Càritas on treballava es van acabar. "Això no és una crisi, és una corrupció", afirma. "Si el que busca el Govern és que es trobi feina anem malament. Que no veuen l'atur que hi ha? És impossible! La gent està farta de tirar currículums!". Poc després d'ella apareix per la porta en Marc. "Estic ?desesperat, a l'atur no hi sóc per gust", diu malhumorat. "Ahir [dimecres pel lector] vaig escoltar les noves retallades. Em tocaria els nassos que, amb el malament que ja estic, a partir del sisè mes passés a cobrar menys. Ens volen ofegar!".

Aquesta opinió era compartida per altres desocupats. Prou malament se senten per no tenir feina com per, a sobre, patir més retalaldes i van criticar la manca d'imaginació de les administracions per intentar buscar fórmules que permetin la creació d'ocupació.

La majoria, resignats, admetien que caldrà estrènyer-se encara més el cinturó. De fet, fins ara, si una persona rebia una prestació mínima de 497 euros (els que no tenen fills al seu càrrec) al sisè mes cobren 447,3 euros (un 60%) i ara, amb la nova mesura, cobraran 397,6 euros, 49,7 euros menys. Si es pren la prestació màxima de 1.397,3 euros, cobrarà a partir del sisè mes fins a 1.118,27 euros, quan ara se'n cobren 1.258,05. Això són 139,78 euros menys.

"Som aturats, estem "retallats" i ens apugen l'IVA... insisteixo, no estic a l'atur per gust", diu en Marc.