Les mesures d'austeritat aprovades aquesta setmana pel Govern espanyol són "passos difícils", però que ajudaran a reduir el dèficit i alleujar l'elevada desocupació, segons va afirmar ahir el portaveu del Fons Monetari Internacional (FMI), Gerry Rice.

El director de relacions externes del Fons va declarar en una roda de premsa que l'ajust fiscal "és un requisit previ per a un creixement sostenible i guanys en ocupació a mitjà termini, que és l'objectiu que tots compartim".

Les mesures preses pel Govern espanyol per retallar 65.000 milions d'euros "van en la direcció correcta" i haurien d'ajudar a Espanya a complir els seus objectius de dèficit, amb exigències rebaixades per Brussel·les i a les quals el Fons dóna la benvinguda.

"És important dir que aquest camí del dèficit, combinat amb les mesures fiscals que s'han anunciat, haurien d'ajudar Espanya a apuntalar les seves finances públiques", va subratllar Rice, en al·lusió a la pròrroga d'un any per reduir el dèficit.

Espanya està compromesa a corregir el seu dèficit excessiu fins al 2014, després de rebre un any més per part de la Unió Europea per rebaixar el percentatge del 8,9% del PIB al 2,8%.

El portaveu va recordar que l'FMI no té cap programa en marxa amb Espanya, encara que va reconèixer que les mesures adoptades pel Govern de Madrid estan en línia amb les conclusions de l'Article IV per a 2012 que l'entitat multilateral va presentar recentment.

Entre les mesures que s'adoptaran de manera "immediata", el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, ha anunciat una pujada del tipus general de l'IVA del 18 al 21 %, una de les mesures recomanades per l'FMI, que també va demanar una rebaixa dels sous dels funcionaris.

Per la seva banda, el president del Banc Central Europeu, Mario Draghi, va assegurar que les reformes anunciades per Rajoy "mereixen tot el nostre reconeixement" i "han de prosseguir".

Malgrat tot, Draghi no va voler estendre's en els seus comentaris sobre aquestes reformes, en considerar que "l'avaluació ha de fer-se més tard", però va subratllar que "cal retre homenatge a tot el que (el govern espanyol) ha fet en aquests últims mesos".

"Són mesures molt significatives i importants", va dir l'alt funcionari europeu, sense entrar en detalls i malgrat que diverses vegades s'ha mostrat contrari a les polítiques de pujada d'impostos (com l'anunciada per Rajoy) amb l'argument que frenen el consum i el creixement.

A més de la pujada de l'IVA, el paquet de mesures anunciades per Rajoy també inclou la supressió de la paga de Nadal dels funcionaris, la reducció del nombre de regidors en els ajuntaments i la limitació del nombre d'alliberats sindicals, entre d'altres.