Caos a l'autopista AP-7. Llargues cues a la sortida Figueres Sud ahir a la tarda.Uns joves que van baixar de l'autocar en què viatjaven després de quedar bloquejats a l'autopisa AP-7 a prop de Figueres. L'incendi al seu pas per la Jonquera, molt a prop d'una benzinera.

Col·lapse total a les carreteres gironines en direcció cap a França a causa dels dos incendis que es van declarar ahir a la Jonquera i posteriorment a Portbou.

Durant tot el dia la situació a les carreteres per viatjar cap al nord del país es va anar complicant a mesura que avançaven les flames. El primer incendi declarat a la Jonquera a la 1 del migdia, va obligar a tallar mitja hora més tard la N-II a la Jonquera en ambdós sentits. A posteriori, també es va tallar aquesta via a Bàscara i Figueres. Entre Vilamalla i Pont de Molins es van arribar a produir 16 km de retencions. L'AP-7 va quedar totalment tallada des de Figueres fins a la Jonquera, i s'obligava els conductors a abandonar l'autopista per la sortida número 4, mentre que tampoc es permetia accedir-hi per les sortides 5, 6 i 7.

Al llarg de tota la tarda, i a mesura que l'incendi de la Jonquera creixia, es va procedir a tallar 3 vies locals: la carretera GI-500 a Agullana, la GI-501 també a Agullana i GI-610 a Vilajuïga, resultant cada vegada més inaccessible poder arribar a la frontera.

El col·lapse absolut es va produir quan a les 7 de la tarda es va declarar l'incendi de Portbou. Els vehicles, que a causa dels talls circulatoris a la resta de vies, van decidir agafar la N-260 de Portbou a França, de manera que es van arribar a produir retencions de fins a 20 km. El caos va arribar quan es van veure sorpresos per l'inici del segon incendi a prop d'on es trobaven, i les autoritats van decidir tallar la via en la seva totalitat. Això va causar el pànic entre els conductors que no podien tornar enrere a causa de la llarga cua de vehicles aturats a la via per les retencions, i molts van decidir abandonar els seus vehicles, i fugir a peu per evitar les flames.

Amb totes les vies intransitables la Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat va ordenar mitja hora més tard de declarar-se l'incendi a Portbou, aixecar barreres a la C-16 al Túnel del Cadí i a Sant Vicenç de Castellet, per absorbir tot el trànsit procedent o en direcció a França, i prioritzar com a eix de desplaçaments nord-sud. Aquesta però, no era l'única via possible dels conductors per arribar a França, que també podien optar pel port de muntanya de la Collada de Tosses entre el Ripollès i la Baixa Cerdanya o el Coll d'Ares, que passa per Camprodon i Molló.

Cap a les 11 de la nit, es va obligar a tots els vehicles a desviar-se a la C-25 a l'altura de Riudellots. Els camions no se'ls va permetre avançar més enllà de Granollers, i es va tallar un tram més de la N-260 fins a Besalú. D'altra banda, alguns automobilistes, sobretot francesos, esperaven a mitjanit amb els seus vehicles que els Bombers, un cop controlat l'incendi, obrissin la carretera de Portbou.

Precaucions i recomanacions

A més, Protecció Civil, va recomanar a la població evitar qualsevol desplaçament no imprescindible. Alguns dels conductors més afectats van ser els de nacionalitat francesa que volien tornar al seu país per la Jonquera, i que a causa dels incendis es van trobar totes les vies tallades. Molts demanaven amb mapes a la mà indicacions als Mossos d'Esquadra i al Policia, que els recomanava dirigir-se cap a la C-16 a través de l'Eix Transversal.

També és va demanar al llarg de la tarda als conductors atrapats en les retencions que alliberessin el voral per facilitar la circulació dels vehicles d'emergència. Abans de la mitjanit, es va procedir a retirar els vehicles abandonats pels seus ocupants a la N-260 mentre fugien de les flames de Portbou cada vegada més properes.

Sense servei

Els mitjans de transport també van veure afectat el seu servei diari a causa dels fets que s'anaven precipitant a mesura que transcorrien les hores. El primer servei afectat va ser el de l'Ave poc després que es declarés l'incendi de la Jonquera. Uns 400 passatgers van haver d'abandonar el tren a l'estació de Vilafant des d'on es van habilitar una sèrie d'autobusos.

L'incendi de Portbou, va causar afectacions al servei regional i de mitjana distància de la Renfe que cobreix la ruta entre Barcelona i Portbou. Els trens van deixar de circular per ordre dels Bombers, poc després de les set de la tarda, i el servei va quedar interromput fins a nou avís. També els autobusos van patir les conseqüències dels incendis. El cap d'Estació de Girona, Xavier Miquel, va informar a Diari de Girona que un autobús amb 45 passatgers que es dirigia a Toulouse va haver de recular fins a Barcelona i un altre que anava a Amsterdam, es va desviar cap a Andorra.