"Tinc una petitíssima esperança que això es corregeixi abans de l'1 de setembre, però si el Govern tira endavant amb l'augment de l'IVA, la programació de Temporada Alta per al 2013 es reduirà un 25 per cent sobre el que ja hem hagut de reduir enguany". Salvador Sunyer, director del festival de tardor de Catalunya, és contundent sobre les conseqüències que tindrà la mesura de l'executiu central, que a partir de l'1 de setembre ha aprovat un augment de l'IVA del 8 al 21% en l'àmbit de la cultura: "Ens quedarem amb un panorama teatral propi del final del franquisme, on hi haurà creativitat i professionals però no un marc on aquests es puguin desenvolupar".

El proper 28 d'agost els teatres de tot Catalunya es reuniran per decidir com s'aplica la mesura en el preu de les entrades, però segons Sunyer, "un estudi encarregat a una empresa especialitzada augura que entre el 25 i el 35 per cent d'empreses del sector i de companyies teatrals desapareixeran". I és que en un ecosistema "on es treballa amb marges gairebé inexistents, o sense beneficis", amb prou feines hi ha factors amb què jugar per tal que una mesura semblant no acabi repercutint en els percentatges d'ocupació.

"Desertització" de l'escena

Temporada Alta parteix, segons el seu director, d'una situació avantatjosa per damunt de la resta de festivals del país, i és que té al darrere el suport "d'un públic molt potent, que ens dóna taxes d'ocupació de més del 90 %"; però hi ha d'altres certàmens, com el Grec, que es mouen entre el 5o i el 60. I si l'estratègia del festival sempre ha estat recolzar-se en la generació de recursos propis per damunt de la cultura de la subvenció, "si ara s'allunya el públic de les sales sembla que la voluntat del govern sigui matar el nostre ?panorama cultural", apunta un Sunyer que també lamenta que "aquests impostos ni tan sols reverteixen en els ajuntaments o les autonomies, sinó que se'n van a Madrid".

L'augment del preu de les entrades es mourà, en tot cas, fins al 21% marcat pel creixement de la taxa, "mai aprofitarem un escenari semblant per pujar encara més els preus"; i fins i tot, s'intentarà rebaixar les entrades més barates i mantenir iguals les més cares. És per aquest motiu que ja s'han posat a la venda els tiquets de fins a 10 espectacles, els més populars i que poden atreure a les sales "persones que normalment no van a teatre". La programació d'enguany ja està tancada i no es pot modificar, i per tant s'està havent de treballar "sobre la marxa, i no amb una previsió de tres o quatre anys vista com caldria" per sobreviure al primer impacte.

A la llarga, una mesura com la que es pretén aplicar a partir de l'1 de setembre també afectarà una de les principals línies de treball ?desenvolupades pel festival: les coproduccions internacionals. "Es desertitzarà encara més el ?panorama cultural, perquè si a la resta d'Europa l'IVA és menor cap companyia voldrà invertir aquí. És una mesura que tant per l'afectació al teatre, com al material escolar o a la música, s'ha pres sense pensar-ne les conseqüències reals. És una barbaritat", diu un Sunyer que malgrat tot conclou: "Seguirem treballant com fins ara, i ens en sortirem".