El Departament d'Agricultura va tancar ahir a la mitjanit un total de 9 massissos i suspendrà autoritzacions per realitzar activitats agrícoles a causa de l'onada de calor i l'elevat risc d'incendi. La direcció general del Medi Natural i Biodiversitat, va alertar de la previsió d'un progressiu increment del perill d'incendi forestal, que serà molt alt i extrem des de divendres a causa de l'onada de calor que travessarà Catalunya a partir d'avui. Com a mesura especial de prevenció, s'ha restringit l'accés al massís de les Gavarres, a Girona, entre d'altres. Mentre duri l'episodi es reforçarà la vigilància coordinada dels cossos d'Agents Rurals, de Mossos d'Esquadra, de Bombers i de les Associacions de Defensa Forestal per tal d'optimitzar els recursos existents.

A partir d'avui Catalunya viurà una nova onada de calor que afectarà sobretot a les comarques de l'Interior, de la Plana de Lleida, Camp de Tarragona, Terres de l'Ebre i comarques centrals. Les temperatures s'enfilaran per sobre de la mitjana i per això, des del departament d'Interior, es recomana altra vegada evitar la insolació, hidratar-se i fugir de fer activitats físiques a les hores de més sol, i tenir especial cura amb la gent gran, els nadons i els malalts crònics.

Tanmateix, el conseller Felip Puig va fixar com una de les principals preocupacions del departament l'elevat risc d'incendi que pateix Catalunya en coincidir aquesta nova onada de calor, la quarta de l'estiu, amb els boscos "fregits, rostits i molt secs". Per això, va demanar màxima "precaució, prudència i prevenció". I és que tal i com va afirmar Puig, l'hivern passat ha estat el més sec dels darrers quatre anys i, per això, va qualificar el risc d'incendi a Catalunya com "estructural" per "l'estrès hídric" que pateixen les zones forestals catalanes. Puig ha assegurat que al país es cremen boscos des de temps "ancestrals", per qüestions de climatologia i orografia del terreny, i va destacar que malgrat això, cada any, hi ha més massa forestal al país.

El Govern de la Generalitat s'ha coordinat amb tots els cossos de seguretat, ajuntaments, companyies elèctriques i institucions sanitàries per donar resposta a la segona onada de calor d'aquest agost que sotjarà Catalunya entre aquest divendres i aquest diumenge, que pot fer pujar el termòmetre fins els 38 graus i que coincideix amb un risc extrem d'incendis per la sequedat dels boscos.