Les exportacions de les empreses gironines, un dels principals motors de l'economia de la demarcació, es mantenen amb volums de negoci històrics, però mostren clars símptomes de debilitat. Després de 30 mesos consecutius d'avenços, les vendes a l'exterior van caure al juny respecte al mateix mes de l'any passat. Es confirmava així una tendència a la desacceleració iniciada a principis d'any i que s'ha accentuat en el segon trimestre. La dependència de la indústria gironina dels mercats europeus -hi destinen el 80% de les exportacions-, explica aquesta evolució.

En els primers sis mesos de l'any, les empreses industrials exportadores de Girona van vendre mercaderies a l'exterior per valor de 2.146 milions d'euros, un 3,8% més que en el mateix període de l'any passat. El registre suposa reduir a més de la meitat el ritme de creixement experimentat en els primers mesos de 2012, quan se seguia l'estela del darrer tram de 2011, el millor de la història en vendes a l'estranger.

La desacceleració s'explica per la brusca caiguda de les exportacions a països intervinguts, com Grècia (-17%) i Portugal (-12%), o afectats per una intensa crisi de deute, com Itàlia (-16,5%). Són dades molt significatives, ja que Itàlia i Portugal estan entre els cinc primers mercats de destí de les exportacions gironines.

Tot i la potència del sector exterior gironí i l'obertura de nous mercats, les empreses de la demarcació depenen en excés del mercat europeu (concentra prop del 80% de les exportacions). Les previsions d'una desacceleració econòmica en les principals economies europees augura un descens del negoci de les firmes de Girona en aquest mercat.

Molt diferents són les coses en altres punts del planeta. Així, les vendes de les empreses de la demarcació a l'Àsia i les destinades a països que formen part del càrtel petrolier de l'OPEP creixen al voltant d'un 40%, i al conjunt del continent africà un 30%. Així mateix, la debilitat de l'euro ha ajudat a incrementar les vendes als Estats Units (15,5%), que mostra un major vigor econòmic que Europa. En la banda negativa, cal assenyalar el descens de les vendes al Mercosur, tant a l'emergent Brasil (-24%) com a l'Argentina (-15%).

Sector carni, líder

El sector agroalimentari és el que segueix tirant del carro de les exportacions gironines, sobretot el carni. Les vendes de carn i embotits gironins a l'exterior van sumar més de 500 milions d'euros en els primers sis mesos de l'any, amb un creixement anual superior al 20%. També es manté a l'alça la venda de cafè, amb increments que ronden el 30% impulsada per l'increment de producció a la planta de Nescafé Dolce Gusto de Girona.

D'altra banda, les importacions gironines es van situar en el primer semestre en 1.017 milions d'euros, un 11 per cent menys que en el mateix període de l'any passat.