El Fons de Liquiditat Autonònmic (FLA) té unes condicions generals, però les seves especificitats encara no es coneixen del tot. En els propers dies, es preveu que l'Executiu de Mariano Rajoy acordi en la Comissió Delegada per a Assumptes Econòmics les condicionalitats que comportaran les ajudes a les comunitats que voluntàriament recorrin al fons.

Responsables del Ministeri d'Hisenda ja han avançat que seran molt estrictes. Així mateix, el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va indicar durant l'últim Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) del 31 de juliol que l'adequat seria que cada comunitat autònoma fes front a condicions específiques, encara que va recalcar que la decisió està en mans de la Comissió Delegada d'Assumptes Econòmics.

Tot i que fa uns dies, la Generalitat advertia que els requisits del FLA serien similars a línies similars com les ICO (vegin quadre superior), el cert és que seran força més dures. D'entrada, haurà de presentar i acordar un nou pla d'ajustament,amb un pla detallat de tresoreria (s'haurà d'informar mensualment), el perfil dels venciments de deute, les necessitats d'endeutament, i el calendari per complir amb les obligacions.

La mesura més estricta que es preveu és la possibilitat que l'executiu central envïi el que el ministre d'Hisenda Cristobal Montoro va qualificar d'"homes de negre".

I és que si Madrid veu risc que no es compleixi, podria enviar a Catalunya una missió de control per fer un diagnòstic sobre el terreny. Els "homes de negre" tindrien accés a tota la documentació per emetre un informe, que si fos favorable, permetria accedir al següent tram d'ajuda financera. En cas contrari, el Govern central podria arribar a intervenir el Govern català.