La història d'un noi, fill d'un trovador de Tolosa i establert a l'Empordà, serveix a Josep Torrent per recrear el segle XIII i les conseqüències que per a la gent de la zona va tenir la crida a la batalla de les Naves de Tolosa (1212) que va efectuar Pere el Catòlic. Novel·la històrica, per tant, o millor dit, novel·la de ficció ambientada en fets històrics, en què apareixen així mateix personatges històrics -en especial els comtes d'Empúries- al costat dels ficticis.

Torrent sap del que parla. No perquè visqués en aquella època, sinó perquè ha sigut el guionista del film 1212 L'any de la creuada -a punt d'estrenar-se-, i el treball d'investigació que va haver de dur a terme li ha servit per a la seva nova incursió en la novel·la juvenil. El protagonista és cridat a files, i el relat s'ambienta en els mesos immediatament anteriors a la famosa batalla. Hi apareixen, per tant, les poblacions més importants del comtat, com Castelló d'Empúries, Peralada, Sant Pere de Roda i, per descomptat, Bellcaire, no només perquè allà hi tenien el castell-residència d'estiu els comtes, sinó perquè hi va néixer Josep Torrent, que el coneix bé.

Torrent va ser durant anys cap de la Policia Municipal d'Olot. A l'època de policia va començar amb la literatura, ja amb novel·les juvenils ambientades a l'edat mitjana. Després es va passar a la novel·la negra, més pròpia de la seva professió. Amb narracions de misteris policials va guanyar 2 vegades consecutives el premi Ferran Canyameres, un dels guardons més prestigiosos dels dedicats al misteri. Ara, ha tornat als seus orígens literaris.