El nombre de treballadors que cotitza a la Seguretat Social a Girona es va desplomar el mes de setembre. Un total de 14.223 afiliats -la majoria cotitzaven al règim general però molts també com a autònoms- es va donar de baixa coincidint amb el final de la temporada turística. D'aquests, només 2.776 es van registrar com a aturats a les Oficines de Treball de Girona. Aquest desajust s'explica, en part, pel fet que la temporada d'estiu atrau treballadors d'altres punts de l'Estat que al setembre tornen a casa. D'altra banda, molts autònoms o aturats sense dret a prestació tampoc es registren a les Oficines de Treball.

El nombre d'aturats registrats a les llistes del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) aquest setembre a Girona ha augmentat un 5,23% en un mes, cosa que suposa acumular 55.821 desocupats a la demarcació, la xifra més alta d'aquest any des del passat mes de maig. En relació amb el setembre de l'any passat l'atur s'ha incrementat en 1.405 persones, un 2,58% més. L'increment percentual en relació amb l'agost és de lluny el percentatge més alt de totes les demarcacions catalanes i el tercer més elevat de tot l'Estat.

Per sectors, l'atur a Girona puja al sector serveis i es redueix a la resta. L'activitat on més baixa l'atur és la construcció, amb 296 persones menys a les llistes del SOC, la indústria (-79) i el sector agrari (-68).

En relació amb el conjunt de Catalunya, el nombre de persones desocupades que s'ha registrat a les llistes del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) aquest setembre ha augmentat de 9.575 persones en relació amb l'agost cosa que suposa acumular 632.457 desocupats, la xifra més alta d'aquest any des del passat mes de maig.

Tot i l'increment de l'atur aquest setembre, l'augment és el mes baix que s'ha registrat un mes de setembre des de l'any 2007, quan el nombre de persones que es van inscriure a les oficines del SOC va disminuir de 9.239 persones. En relació amb el setembre de l'any passat l'atur s'ha incrementat en 31.527 persones, un 5,25% més.

A l'Estat espanyol l'atur creix de 79.645 persones i tanca el mes amb 4.705.279 aturats.

La sèrie històrica del mes de setembre a Catalunya indica que l'increment de l'atur d'aquest mes és el més baix que s'ha registrat un setembre des de l'any 2007, poc abans de l'inici de la crisi, quan el nombre de persones que es va inscriure a les llistes del SOC va disminuir de 9.239 persones.

Des de l'any 1996, quan hi ha dades comparables del comportament de l'atur, el setembre ha estat un mes majoritàriament on l'atur ha augmentat. D'aquests 17 anys, només en 7 exercicis la desocupació registrada ha disminuït (el 2007, 2006, 2005, 2003, 2002, 2001 i 2000). La resta d'anys l'atur sempre ha augmentat i l'any que de moment manté el rècord històric va ser l'any passat, el setembre del 2011, quan va pujar de 16.282 persones, per sobre del 2009, en el pitjor moment de la crisi, quan l'increment va ser de 12.223 persones.

Reaccions

Els sindicats CCOO i UGT van destacar ahir que l'increment de l'atur al setembre després de la finalització dels contractes d'estiu vinculats al sector turístic posa de manifest la falta de reactivació econòmica a Espanya, per la qual cosa van exigir un canvi de polítiques, ja que les actuals "augmenten l'atur i perjudiquen les persones treballadores".

Des de la patronal Pimec Girona, van valorar negativament les dades de setembre i van expressar el seu malestar pel fet que "el Govern hagi eliminat gairebé totes les bonificacions a l'ocupació i incompleixi el seu compromís de rebaixar les cotitzacions socials en un 1% per al 2013".