La Delegació del Govern de l'Estat a Catalunya, amb Llanos de Luna al capdavant, ha interposat un recurs contenciós administratiu pel contracte amb Renfe que va permetre a l'Ajuntament de Girona i al de Figueres organitzar trens especials per assistir a la manifestació de l'Onze de Setembre a Barcelona. En concret, advocacia general de l'Estat demana als jutjats que anul·li el decret d'alcaldia de l'Ajuntament de Girona del 7 de setembre de 2012 pel qual s'acordava contractar Renfe per un servei especial de tren. Es desconeix quines conseqüències exactes derivarien d'aquesta hipotètica nul·litat tot i que els serveis jurídics de l'ens municipal ho estan analitzant.

En l'argument del recurs, l'advocat de l'Estat en representació de la delegació del Govern, utilitza notes de premsa dels dos consistoris i notícies de mitjans de comunicació per donar volada al cas. Primer quan el 25 d'agost, els dos alcaldes van anunciar la posada a disposició de la ciutadania dels trens. El document estatal posa de manifest que els dos batlles apel·laven al desig que la manifestació a Barcelona fos un èxit. També aporta el decret d'alcaldia del 7 de setembre on es llegeix que "un cop determinat l'import exacte per al servei del ferrocarril, depenent de la demanda, s'aprovarà la despesa mitjançant un decret d'alcaldia". I remarca que l'Ajuntment ja havia venut els bitllets dels dos trens entre el 30 i el 31 d'agost.

Desviació de poder

Per tot plegat, el representant estatal creu que s'ha infringit un article de la llei de contractes del Sector públic que indica que "els organismes i entitats del sector públic no podran celebrar altres contractes que aquells que siguin necessaris per al compliment de les seves finalitats institucionals". L'argumentari també parla de "desviació de poder" i cita que hi ha hagut "un ús indegut de les potestats municipals per a la consecució d'un objectiu aliè a l'àmbit competencial".

La notícia va arribar ahir a l'Ajuntament de Girona i va agafar per sorpresa els alcaldes de les dues ciutats més importants de la demarcació. Poc després Carles Puigdemont i Santi Vila compareixien per denunciar el que consideren un recurs basat en "arguments ideològics i no jurídics". A més, van assegurar que no van gastar ni un euro de "fons públics" en l'organització dels trens i que encara van sobrar uns 2.500 euros dels tiquets comprats pels usuaris, que es va decidir donar al Banc d'Aliments.

"Persecució política"

Puigdemont i Vila van coincidir a posar en relleu la legitimitat i la legalitat de la iniciativa. A més, van expressar el seu malestar pel recurs, que van titllar d'acte de "deslleialtat institucional" i de"persecució política". Puigdemont va parlar d'actuació "insòlita i grotesca", mentre Vila va dir que era "inadmissible i innoble que el PP posi instruments de l'Estat al servei d'una causa partidista".

El batlle gironí va posar en relleu que la decisió de la subdelegació es fa perquè pertanyen a l'Associació de Municipis per la Independència i va recordar que ho van decidir els plens dels ajuntaments, on hi ha els regidors escollits per la ciutadania. La vista serà el 14 de gener al Jutjat número 1 de Girona.