Rebuig a la privatització del CAP de l'Escala.Unes 300 persones es van reunir ahir davant del Centre per manifestar-se contra aquesta mesura.Pancartes i protestes originals contra la privatització. L'exconsellera de Salut, Marina Geli, ahir en la concentració.

Unes 300 persones es van concentrar ahir a la tarda davant del CAP de l'Escala per protestar contra la privatització d'aquest centre i vuit dispensaris municipals més de la seva àrea d'influència. L'adjudicació provisional de la gestió d'aquesta l'Àrea Bàsica de Salut (ABS) a l'empresa privada Eulen ha encès les alarmes tant dels usuaris com dels treballadors, que volen que sigui la Fundació Salut Empordà -una entitat sense ànim de lucre- la que continuï gestionant els centres. Des del comitè d'empresa recelen del compromís d'Eulen de mantenir la plantilla i veuen perillar els 38 llocs de treball. Per això, faran aturades, cada dia a les 11 del matí, fins que es resolguin les al·legacions.

El Departament de Salut ha adjudicat de manera provisional la gestió del CAP de l'Escala i dels dispensaris de la seva àrea d'influència a l'empresa privada Eulen, dedicada fins ara a d'altres àmbits com la neteja o la seguretat i sense experiència en el món sanitari. En els darrers dotze anys, la gestió d'aquests centres de salut l'havia fet la Fundació Salut Empordà, una entitat sense ànim de lucre que, en cas d'obtenir beneficis, els reverteix en la mateixa fundació o en els treballadors.

Amb aquesta adjudicació provisional, la primera a Catalunya pel que fa a l'atenció primària, els usuaris temen que la qualitat del servei se'n ressenti perquè argumenten que una empresa privada "només busca fer diners". Per això, fins a 300 persones es van trobar ahir a la tarda davant del CAP de l'Escala amb xiulets i pancartes per protestar contra la privatització de la gestió d'aquest centre i dels dispensaris municipals de la resta de pobles de la comarca afectats.

Temor pels llocs de treball

Malgrat que Eulen s'ha compromès a mantenir la plantilla, des del comitè d'empresa recelen d'aquest compromís i asseguren que tenen por tant de perdre el lloc de feina com també que els empitjorin les condicions laborals. La presidenta, Marta Guerrero, va remarcar que durant els anys que la Fundació Salut Empordà ha gestionat l'ABS "no hi ha hagut cap problema" i, per tant, no entenia com Salut ara adjudica la gestió a una empresa privada sense experiència.

Des del comitè ja han iniciat una recollida de signatures contra la decisió que sigui Eulen l'adjudicatària del servei i també han convocat fins dimarts que ve aturades cada matí a les 11 a tots els centres. Guerrero va explicar que, segons els han comunicat, dimarts es coneixerà la resposta de la Generalitat a les al·legacions que ha presentat la fundació. Guerrero va avançar que si no s'atura l'adjudicació a Eulen mantindran les protestes.

A la concentració d'ahir a la tarda també hi havia l'exconsellera socialista de Salut, Marina Geli, que també va carregar contra la decisió de valorar amb més punts l'oferta d'una empresa que no té experiència al sector. A més, també va criticar que l'adjudicació s'hagi fet en un moment en què el Govern està en funcions i més quan és la primera experiència d'aquestes característiques a Catalunya. "Aquest pot ser l'inici d'un canvi molt important en la gestió de l'atenció primària i ni tan sols se n'han explicat els motius", va criticar Marina Geli, que va demanar a la Generalitat que reconsideri la decisió.

L'alcalde de l'Escala, Estanis Puig, també va recordar durant la concentració que alcaldes de tots els colors polítics han fet pinya per mostrar el rebuig a aquesta decisió i que així ho van comunicar al conseller, amb qui es van trobar dimecres a Barcelona. Puig va explicar que hi ha "indignació" entre la població. L'alcalde de l'Escala va assegurar també que hi ha un compromís d'Eulen de mantenir la plantilla però que espera que aquest es converteixi en una "obligació" que li imposi el Departament de Salut.