El jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco ha deixat en llibertat amb càrrecs el primer tinent d'alcalde de Lloret de Mar, Josep Valls, després de prendre-li declaració, però el manté imputat pels presumptes delictes de prevaricació i suborn. A més, li ha retirat el passaport i li ha prohibit sortir del país. Valls ha declarat aquest dimecres a l'Audiència Nacional, on ha arribat abans de les vuit del matí, després que dimarts fos detingut en el marc de l'operació Clotilde. Valls va ser el responsable d'Urbanisme de Lloret durant els mandats de l'exalcalde Xavier Crespo. A més, és president del club de futbol de la localitat, que va ser patrocinat per una empresa del suposat cap de la trama, Andrei Petrov.

Valls ha arribat a l'Audiència Nacional poc abans de les vuit del matí. L'interrogatori amb el jutge Velasco ha durat 55 minuts. Ha començat quan passaven cinc minuts de dos quarts de deu del matí i ha durat fins a dos quarts d'onze.

Durant la declaració, el jutge ha preguntat a Valls sobre el patrocini al club de futbol per part de l'empresa del suposat cap de la trama, Andrei Petrov, i sobre una possible vinculació amb la concessió de la reconvertida plaça de braus en centre comercial, dos qüestions que haurien coincidit en el temps.

Petrov, que va declarar aquest dilluns i es troba a presó imputat de delictes de pertinença a organització criminal, blanqueig de capitals, falsedat mercantil i suborn, hauria donat als dos clubs 90.000 milions d'euros per temporada en concepte de patrocini. Feia els pagaments en tres xecs de 30.000 euros dels què 20.000 anaven al club d'Hoquei i 10.000 al de futbol. En aquesta època Valls era regidor d'Urbanisme de Lloret i alhora president del club de futbol.

Juntament amb Petrov, les altres dues persones que han anat a presó per ordre del jutge són el cunyat de Petrov, Konstantin Mischanin i l'arquitecta Pilar Gimeno, a qui el jutge imputa delictes de blanqueig de capitals al sí d'organització criminal, falsedat i suborn.

El jutge considera que Konstantin Mischanin era la mà dreta de Petrov i l'encarregat de les seves activitats quan es trobava a l'estranger, mentre que Pilar Gimeno era la persona que suposadament hauria fet de mitjancera entre Petrov i l'Ajuntament.

Les altres quatre persones que estan en llibertat són el president del Club d'Hoquei Lloret de Mar, Joan Perarnau, que queda imputat per un delicte de suborn i sense cap mesura cautelar, el pare de Petrov, Boris Petrov, que té prohibit sortir de l'Estat i està acusat de blanqueig i falsedat, i la germana de l'arquitecta, Teresa Gimeno, que tampoc se li ha imposat cap mesura cautelar però està acusada de blanqueig i falsedat documental.

Pel que fa a l'exalcalde Xavier Crespo, el jutge Velasco enviarà en els pròxims dies al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) -que és qui el pot imputar perquè és diputat al Parlament- una exposició raonada que inclourà els indicis que hi ha contra l'exalcalde de Lloret. Segons fonts de l'Audiència Nacional, Velasco veu indicis de prevaricació i suborn en l'actuació de Crespo. No està previst, però, que aquesta exposició raonada sigui enviada al TSJC al llarg del dia d'avui, segons fonts de l'Audiència Nacional.