El Servei de Vigilància Duanera durant la seva intervenció a l'Ajuntament de Sant Hilari Sacalm.Diversos agents s'enduen caixes amb documentació obtinguda del despatx de l'alcalde i altres dependències del consistori.Un moment de la inspecció realitzada per la policia de l'Agència Tributària a l'interior de l'Ajuntament. L'alcalde de la població i president del Consell Comarcal de la Selva surt detingut de l'Ajuntament per ser traslladat a la seu del consell per fer un registre en presència seva.

El Servei de Vigilància Duanera (SVD) va detenir ahir l'alcalde de Sant Hilari Sacalm i alhora president del Consell Comarcal de la Selva, Robert Fauria (CiU), en un operatiu que investiga presumptes suborns entre polítics i empresaris per l'adjudicació de serveis públics i que, al seu torn, és una derivació de l'operació Pokémon que instrueix la titular del Jutjat d'Instrucció número 1 de Lugo, Pilar de Lara. L'operació Manga, com així s'ha batejat, es va dur a terme de forma simultània a l'Ajuntament de Sant Hilari, a la seu del Consell Comarcal de la Selva, a Santa Coloma de Farners, a l'organisme de la Diputació encarregat de la gestió d'impostos i multes -Xaloc- i al Patronat de Turisme de la Costa Brava, situats tots a Girona.

Per aquesta raó Fauria no va ser l'únic arrestat, ja que els agents d'aduanes també van detenir el cap del Departament d'Organització de Serveis a la Ciutadania del Consell Comarcal de la Selva, Joan Carles Feliu Martín; i dues persones més vinculades a l'empresa lloretenca GRS Ars Local, que assessora el Consell Comarcal de la Selva en matèria de recaptació. Es tracta del seu apoderat, Josep Maria Franch Carcereny i l'administrador, Alexandre Ros Valls.

GRS Arc Local, que seria l'epicentre de l'operació, és una empresa que presta serveis de consultoria i assessorament a administracions locals, entre les quals s'hi troba el Consell Comarcal de la Selva, que el 2011 va renovar el contracte per tal que li prestés serveis d'assistència tècnica, suport administratiu i assessorament en matèria de gestió, recaptació i inspecció. D'aquesta manera, GRS Arc Local col·labora amb el Consell de la Selva en la gestió dels ingressos públics de dret públic de més de 20 ajuntaments, 17 entitats urbanístiques, una comunitat de regants i en relació amb el preu públic de menjadors escolars, així com en matèria de procediment sancionador de multes de trànsit en diversos ajuntaments. El fet d'externalitzar aquest servei evita la contractació de personal funcionari. GRS Arc Local fa quinze anys que treballa pel Consell Comarcal de la Selva i tenia un contracte vigent fins al 2015, renovable per a dos anys més.

L'empresa també fa gestions per a altres ajuntaments com Girona, Blanes, Figueres, Lloret de Mar, Castell i Platja d'Aro. També té serveis a Barcelona, Santa Coloma de Gramenet, Sabadell, Rubí i la tarragonina Calafell.

A la seu del Xaloc, es va denegar l'accés a tothom mentre s'estava desenvolupant el registre. Els treballadors estaven aïllats, igual que a la resta d'organismes públics.

També a aquella hora, l'escorcoll encara durava al Patronat de Turisme. En aquesta ocasió, a banda dels agents de duanes, també hi havia una secretària judicial de Girona i tres funcionaris més d'Hisenda.

En el cas del Patronat, durant el registre els agents van demanar informació sobre alguns expedients i, de la mateixa manera que van fer a l'Ajuntament de Sant Hilari, van copiar la informació dels discs durs dels ordinadors. Robert Fauria és membre del consell d'administració del Patronat, ja que tots els presidents dels consells comarcals en formen part.

A les quatre de la tarda, i quan ja era efectiva la detenció de Fauria, el Servei de Vigilància Duanera va tornar al Consell Comarcal perquè en presència del seu president, es tornessin a escorcollar les oficines d'on els agents es van endur caixes d'expedients i també informació dels ordinadors. A Santa Coloma de Farners la policia duanera també va registrar l'oficina de gestió tributària, situada a escassos metres de la seu central del consell comarcal.

Està previst que els quatre detinguts a la província siguin traslladats avui a Lugo per tal de passar demà a disposició judicial i declarar davant la magistrada instructora en relació a l'operació Manga.

Altres detencions

El Servei de Vigilància Duanera també va operar fora de la província en relació al mateix cas i va insepccionar altres organismes públics de Galícia i Astúries on van ser detingudes cinc persones més.

A Astúries es va practicar un registre a l'Ajuntament de Cangas de Narcea, mentre que a Galícia es va registrar el consistori de Santiago.

En aquesta ciutat es va detenir, entre d'altres, el regidor responsable de Seguretat, Albino Vázquez Aldrey (PP), a qui també es va acabar registrant el seu domicili.

Els agents també van registrar la casa de l'exalcalde compostel·là Gerardo Conde Roa, que a l'abril de 2012 va renunciar a l'alcaldia després de ser processat per un presumpte delicte de frau fiscal, del qual està pendent de judici.

A més, a primera hora de la tarda va concloure la inspecció a les oficines d'Aquagest, a Santiago, que és concessionària del servei d'aigua, i el responsable de la qual també va resultar detingut.