28 de febrer de 2013
28.02.2013

El TSJC imputa Xavier Crespo per suborn i prevaricació en el cas de la màfia russa

L'exalcalde declararà el 13 de març, el mateix dia que ho faran testimonis que van patrocinar els clubs esportius de Lloret

28.02.2013 | 00:00

El mateix dia que se celebrava la cimera anticorrupció al Parlament el Tribunal Superior de Justícia va imputar l'actual diputat de CiU i alhora exalcalde de Lloret, Xavier Crespo, pels presumptes delictes de suborn i prevaricació que es deriven de l'operació Clotilde, desenvolupada pel Jutjat Central d'Instrucció número 6 de l'Audiència Nacional contra la màfia russa radicada a Lloret de la qual se sospita que hauria blanquejat fins a 56 milions d'euros.

La sala civil i penal del TSJC s'ha declarat competent per seguir amb la instrucció de la causa iniciada per l'Audiència Nacional només en l'assumpte que afecta a la investigació del presumpte tracte de favor a la màfia russa per part de l'Ajuntament de Lloret mentre Crespo n'era l'alcalde. D'aquesta manera la causa queda segregada i l'Audiència Nacional només instruirà la qüestió del blanqueig de capitals -l'única part del cas que segueix sota secret de sumari-.

Mitjançant una providència, la sala civil i penal del TSJC ha citat a declarar el diputat convergent el proper 13 de març davant la magistrada instructora del cas, Maria Eugènia Alegret. Crespo haurà d'explicar-se davant el tribunal perquè en ser diputat disposa de condició d'aforat i això obliga que la instrucció del cas recaigui en aquest òrgan.
El mateix dia també declararan, en qualitat de testimonis, un empresari que va declarar que també havia patrocinat clubs esportius i el responsable d'una agència de viatges. El primer és soci de l'empresa constructora Rosa d'Esiu SL, a la que també s'haurien obligat a patrocinar els clubs esportius de Lloret a canvi d'obtenir favors en la realització d'obres. El segon seria qui va vendre a Andrei Petrov -presumpte cap de la màfia russa a Lloret- els bitllets que va pagar a Crespo per vitajar a Rússia.

L'exposició raonada que el jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco va enviar al tribunal autonòmic refereix l'existència "d'indicis de que qui va ser alcalde de Lloret de Mar i actualment diputat al Parlament de Catalunya Sr. Xavier Crespo i Llobet" hauria comès els delictes de suborn i prevaricació. Ho fonamenta indicant que a l'exalcalde lloretenc se li va regalar un viatge privat a Rússia el febrer de 2008 que va fer amb la seva dona i el seu fill; se li van millorar les condicions econòmiques d'un viatge oficial també a Rússia el març de 2010; se li va regalar un rellotge d'alta gamma valorat en 3.000 euros pel seu aniversari així com altres obsequis cortesia de l'empresa Development Diagnostic Company (DDC), administrada per Andrei Petrov -en presó provisional-.

Per al magistrat no hi ha dubte que aquests regals van ser entregats per l'empresa vinculada a la màfia russa a fi d'aconseguir un tracte de favor en la realització d'obres de construcció i projectes immobiliaris com el centre comercial edificat a l'antiga plaça de braus o el projecte inacabat als terrenys de l'hotel Blanca Aurora. Aquests presumptes tractes de favor s'haurien materialitzat amb la tolerància en l'execució d'obres, el canvi d'usos del projecte de la plaça de braus i la bonificació del 50% de l'impost de construcció d'aquesta, fixat en 266.000 euros segons conveni.

La resta d'imputats

No dubta el magistrat a indicar que Petrov, amb un objectiu similar i "a instàncies" de Crespo i el regidor d'Urbanisme, Josep Valls, amb la mediació de l'arquitecta Pilar Gimeno, va patrocinar sense contracte escrit durant tres anys el Club d'Hoquei de Lloret, que presidia Joan Perarnau i l'assistia l'esposa de Crespo en qualitat de vicepresidenta. De la mateixa manera hauria patrocinat el Club de Futbol que dirigia el mateix Valls. L'esponsorització va arribar als 270.000 euros entre el 2007 i el 2010.

Tant el magistrat instructor com el fiscal consideren que els indicis acumulats fins al moment "semblen suficients per prosseguir la investigació de la possible participació de l'aforat" en un delicte de suborn i altres de prevaricació administrativa.

Com pels mateixos delictes també estan imputats el presumpte cap de la màfia russa a Lloret, Andrei Petrov, el seu cunyat, Konstantin Mishchanin, la secretària de Petrov, Jessica Holeguin, ?l'arquitecta Pilar Gimeno i el regidor d'Urbanisme, Josep Valls, el TSJC també es declara competent per instruir el cas en relació amb aquests, tot i que cap d'ells té ?condició d'aforat. I és competent perquè la causa no es pot dividir ja que existeix un presumpte ?delicte de "suborn passiu" atribuit a ?Perarnau i Valls, un delicte de suborn actiu atribuït a Petrov, Gimeno, Mishchanin i Holeguin i un ?delicte de prevaricació atribuït a Valls.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook