Els treballadors que vulguin jubilar-se abans de temps hauran de tenir més anys cotitzats (35 anys) i es quedaran amb una pensió menor, mentre que tindran més facilitats els qui vulguin compatibilitzar la seva prestació amb una feina. Aquestes dues mesures estan incloses en la nova reforma de pensions aprovada ahir pel Govern, que també desincentiva la jubilació parcial i traspassa a les empreses el cost d'acomiadar als seus treballadors de més de 50 anys. Així mateix, endureix l'accés dels més grans de 55 anys al subsidi per desocupació -del qual es registren 7.000 sol·licituds al mes-, que és l'única ajuda que els queda abans de començar a cobrar la pensió de jubilació i després d'haver esgotat la seva prestació per atur. Per cobrar-ho no es tindrà en compte, com fins ara, només les rendes del beneficiari, sinó les de la unitat familiar, que no podran superar el 75% del Salari Mínim Interprofessional (641,30 euros per a 2013) exclosa la part de les pagues extraordinàries.

La norma no tindrà caràcter retroactiu per als expedients de regulació d'ocupació (ERO) presentats abans del 15 abril davant les autoritats d'Ocupació i els efectes de les quals durin fins a 2019. Fonts del ministeri d'Ocupació van xifrar en uns 5.000 milions d'euros l'estalvi total que s'obtindrà per l'aplicació d'aquestes modificacions fins al 2027. Els canvis introduïts en la jubilació parcial implicaran un menor cost (de 2.400 milions) fins al 2027, mentre que la jubilació anticipada i la compatibilització de la pensió amb un salari suposaran un estalvi de més de 2.000 milions. En el que respecta a les jubilacions anticipades, la voluntària només podrà demanar-se dos anys abans de complir l'edat legal de jubilació vigent en cada exercici (67 anys el 2027), mentre que la forçosa podrà avançar-se com a màxim 4 anys.

Més fàcil ho tindrà qualsevol persona que vulgui compatibilitzar la seva pensió de jubilació amb una feina per compte propi o aliè.

Per això caldrà haver arribat a l'edat legal de jubilació i tenir adquirit el 100% de la base reguladora (per als funcionaris s'anomena "haver regulador", ja que el seu sistema de cotització és diferent).

Les persones que optin per aquesta modalitat rebran el 50% de la seva pensió i el salari que obtinguin per seguir en actiu, que en el cas dels funcionaris només podrà provenir d'una empresa privada. Per a les grans empreses (amb 100 o més ocupats) que facin acomiadaments col·lectius i incloguin majors de 50 anys, es fixa que hauran de costejar la prestació per desocupació d'aquests treballadors si entre l'any anterior a l'acomiadament i els quatre ?se?güents al mateix encadenen dos exercicis positius.

Més mesures

Segons la norma, les aportacions hauran de realitzar-se quan existeixi discriminació per raó d'edat en els acomiadaments, és a dir, quan el percentatge de treballadors de més de 50 anys inclosos en l'acomiadament col·lectiu sigui superior al pes d'aquest col·lectiu a la plantilla de l'empresa. D'aquesta forma, una empresa amb 100 empleats, dels quals 25 tinguin més de 50 anys, podria plantejar un acomiadament col·lectiu de 20 persones sense aportació al Tresor per a prestació per desocupació, si només inclou entre 1 i 5 treballadors de més de 50 anys.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, va assegurar que la reforma servirà per promoure l'"envelliment actiu" de la població i allargar la vida laboral.

També servirà per fer més sostenible el sistema públic de pensions, malgrat que, segons la ministra d'Ocupació, Fátima Báñez, no està en perill i les prestacions estan garantides. No van opinar el mateix els sindicats CCOO i UGT, que van considerar una burla al Pacte de Toledo aquesta nova reforma de pensions, després de la que ells van pactar el 2011 amb el Govern socialista i les patronals CEOE i CEPIME.

Més reaccions

La portaveu del Grup Parlamentari Socialista al Congrés dels Diputats, Soraya Rodríguez, va considerar que amb la decisió adoptada sobre el sistema de pensions, el Govern "s'ha passat per l'arc del triomf el Pacte de Toledo". En opinió de la portaveu parlamentària, "és intolerable i una vergonya que cal denunciar perquè el que han fet és fer saltar pels aires un acord que s'havia cuidat i consensuat entre tots". Per la seva banda, el portaveu d'Ocupació i Seguretat Social de CiU al Congrés, Carles Campuzano, va assegurar que el Reial decret aprovat pel consell de ministres que "endureix" les condicions d'accés a la jubilació anticipada i parcial és "injust". Mentrestant, el portaveu d'ICV al Congrés, Joan Coscubiela, va subratllar que la reforma de les pensions aprovada pel Govern és "una barbaritat i un conjunt de despropòsits" que "assetja" de manera "molt irresponsable" els més grans de 55 anys. Coscubiela va dir que la reforma "dificulta i penalitza" l'accés a la jubilació anticipada.