El fins ara número 2 de CDC, Oriol Pujol, va delegar ahir temporalment els seus càrrecs de secretari general de Convergència i de president de CiU al Parlament, sense renunciar a l'acta de diputat, després de conèixer la seva imputació en la trama de suposades concessions irregulars d'estacions d'ITV. Pujol va anunciar la seva decisió després que transcendís la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que considera que el polític convergent va usar presumptament el seu "pes polític" a CDC i el seu grup parlamentari per aconseguir un "benefici econòmic per a ell i/o els seus amics", i que per a això va aconseguir fins i tot el nomenament de dos càrrecs en el Departament d'Empresa. El TSJC veu indicis que Pujol va poder adjudicar un lot d'estacions d'ITV "vulnerant el dret a la lliure concurrència pública, de manera que la seva actuació coordinava, dirigia i donava el necessari suport des d'una vessant política a la resta d'implicats" en l'assumpte. Davant desenes de periodistes convocats a la seu de CDC, Pujol va insistir en la seva innocència i va remarcar que no havia estat "ni col·laborador ni necessari" d'una trama corrupta per intentar alterar concessions d'estacions d'ITV, ni havia tingut interessos en empreses d'aquest àmbit: "Tot el que he fet en la meva activitat política ha estat sempre dins de l'estricta legalitat", va postil·lar.

No obstant això, Pujol va decidir delegar els seus càrrecs per "no entorpir" el procés sobiranista iniciat per CiU i va remarcar que la seva decisió, que és "personal" i que ningú en circumstàncies similars té per què imitar, està "als antípodes de protegir-se amb la senyera". El polític català va afirmar que hi ha una "guerra bruta" contra el procés sobiranista, però va aclarir que el seu cas no té relació amb aquest tipus d'operacions. Amb el desig que la justícia resolgui aquesta situació de forma ràpida i ell pugui revertir la seva decisió, Pujol va explicar que delega temporalment les seves funcions de partit en el vicesecretari de Coordinació Institucional de CDC, Lluís Corominas, i en el secretari d'Organització, Josep Rull, que mantindran els seus respectius càrrecs i només assumiran momentàniament les tasques de Pujol. Al Parlament, el portaveu parlamentari de CiU, Jordi Turull, assumirà la presidència del grup parlamentari que ostentava Oriol Pujol.

Des del Govern, el conseller de la Presidència i portaveu de l'Executiu, Francesc Homs, va expressar el seu respecte per l'opció d'Oriol Pujol de delegar els seus càrrecs en CDC i CiU després de ser imputat, decisió que, va dir, "l'honra" encara que pugui ser "injusta" perquè de moment és "innocent". "Creiem que l'honra molt aquesta decisió, que segons les seves paraules -d'Oriol Pujol- és injusta perquè correspon més a una percepció que a una realitat", va afirmar. Homs va recordar que un imputat no és culpable i va manifestar la seva "confiança personal en la innocència" d'Oriol Pujol. A més, va remarcar que tota la informació que apareixia en la interlocutòria, que apunta a indicis que Oriol Pujol va usar el seu "pes polític" per obtenir "benefici econòmic", s'havia de demostrar, per "molt greu que pugui sonar" en una primera lectura. També va afirmar que, de cara a la ciutadania, "no es pot traslladar a l'opinió pública que un imputat és un culpable".

Després de fer l'anunci davant la premsa, Pujol va comunicar formalment la seva decisió al comitè executiu de CDC, convocat de forma extraordinària per parlar únicament d'aquest assumpte. Segons fonts del partit, els estatuts de la formació permeten al secretari general delegar les seves funcions de forma temporal sense necessitat de sotmetre-ho a deliberació dels òrgans executius.