L'estiu és l'època en què milers de turistes es llancen a visitar les costes de tot Europa, però també les seves ciutats més emblemàtiques. Les capitals dels seus països són visites inexcusables per gaudir i comprendre la grandesa del Vell Continent, la mateixa que s'expressa a través de totes les seves manifestacions artístiques i històriques. Proposem un repàs per deu d'aquests nuclis.

Roma

Si parlem d'atractius històrics, la Ciutat Eterna és imbatible. La fundació de Roma data de l'any 753 abans de Crist, una condició que fa de la capital italiana una visita imprescindible. La petita ciutat d'agricultors a la vora del Tíber es va transformar en una monarquia, després en una república i més tard en un Imperi que va conquistar bona part d'Europa i va transmetre tota la seva cultura i influència a la civilització occidental. El Coliseu, el Fòrum, el Circ i els impressionants Museus Capitolins conserven tota la memòria de l'antiga Roma. I les desenes de pinacoteques i esglésies -sense oblidar els Museus Vaticans- acullen també tota la riquesa artística del Renaixement i el Barroc, amb noms indispensables en la història de l'art com Miquel Àngel, Rafael i Bernini.

Atenes

L'altra ciutat europea sobre la qual s'assenten els pilars del pensament occidental és Atenes. La capital grega va emergir al segle V abans de Crist com una ciutat-estat, la 'polis' en què van arrelar la democràcia i les idees de Plató i Aristòtil abans de passar a domini de Roma. Tota la glòria del classicisme queda condensada en símbols com el Partenó, situat a l'Acròpolis, i el Temple de Zeus. La ciutat de la qual es van enamorar romàntics com Lord Byron és també on es troba el gegantí port del Pireu, i l'estadi Panathinaiko -que va acollir els primers Jocs Olímpics- i on la calidesa del seu clima porten al turista a gaudir també de tot el gust de la Mediterrània.

Praga

La capital històrica de la regió de Bohèmia és una de les ciutats més importants de l'Europa central i la seva riquíssima història conté influències de diferents èpoques. Ciutat Patrimoni de la Humanitat, els seus orígens daten del segle VIII. Un segle després es va aixecar una de les seves icones, el castell que porta el nom de la ciutat i al que es considera com una de les fortaleses medievals més importants del món. Dins d'ella hi ha la Catedral de Sant Vito, un dels més grans exemples del gòtic europeu. El Pont Carles rep aquest nom pel monarca -Carlos IV- que el va fer construir en 1357. És imprescindible contemplar l'impressionant rellotge del segle XV, incrustat a l'edifici de l'antic ajuntament. I, finalment, per admirar i comprendre millor la ciutat, en necessari repassar tota la seva herència jueva.

Sant Petersburg

Moscou és la capital de Rússia, però no hi ha dubte que algunes de les traces històriques del país es troben a la segona ciutat del país. Sant Petersburg és coneguda fonamentalment per ser la seu del prestigiós Museu Hermitage, entre els murs es troben antiguitats gregues i romanes, art oriental, valuoses joies i el més destacat de l'art rus prerevolucionari. Al seu costat, el Palau d'Hivern, residència dels tsars i la caiguda en 1917 a les mans dels soviets va suposar una de les fites de la Revolució Russa. La fortalesa de Pedro i Pablo és el punt en el qual va arrencar la fundació de la ciutat en 1703. Cal destacar també la grandiosa església del Salvador de la sang vessada i els frescos que decoren el metro.

Berlín

Els avatars històrics que ha viscut Berlín al llarg de la seva història, que comença en l'any 1237, han estat múltiples. Primer va ser una diminuta ciutat del Sacre Imperi Romà Germànic, més tard va ser la capital del Regne de Prússia i de la República de Weimar fins que en 1933 es va convertir en el nucli del poder de l'Alemanya feixista. La destrucció a la qual es va veure sotmesa a la Segona Guerra Mundial no va aconseguir eliminar l'aroma aventurer i alternatiu d'una ciutat amb múltiples atractius per al visitant: les restes del Mur de Berlín, la Porta de Brandenburg, el Reichstag (Parlament alemany), el Memorial de l'Holocaust i la denominada Illa dels Museus, amb col·leccions que van des de l'Antiguitat fins al segle XIX.

Amsterdam

Els canals sobre el riu Amstel conformen la postal més típica de la capital holandesa, una de les ciutats més visitades a tot Europa cada any. Fundada al segle XII, Amsterdam va néixer com un petit poble de pescadors però ràpidament es va transformar en un dels nuclis comercials i econòmics més importants del Vell Continent. Les cases construïdes al voltant dels canals, al més pur estil dels Països Baixos, són un altre dels atractius d'una ciutat orgullosa del seu mestissatge i en la qual el turista també pot trobar tota la riquesa artística que atresoren el Rijksmuseum i el Museu Van Gogh. Obligatòria també la visita a la casa d'Anna Frank, que recorda la vida de la jove nena jueva que es va ocultar de la persecució dels soldats alemanys durant l'ocupació.

París

Resumir la fascinació històrica que París ha provocat en visitants de tot el món es fa complicat. La Ciutat de la Llum va ser fundada dos segles abans de Crist i va passar després a mans dels romans. Entre les seves muralles també han passat els francs, els normands, els reis absolutistes i els revolucionaris, símbols del passat d'una ciutat vinculada sempre a l'art i la cultura. La Catedral de Notre Dame, la Torre Eiffel, l'Arc del Triomf, la Basílica del Sagrat Cor i el Palau dels Invàlids són alguns exemples de la portentosa arquitectura de París, que compta amb dos dels museus més visitats del món: el Louvre, amb peces que abasten tota la història de l'art, i el Orsay, on el turista trobarà el més destacat dels pintors impressionistes del segle XIX.

Londres

Primer exemple de ciutat global del món, la capital del Regne Unit rep visitants d'arreu del món. Encara conserva tot el seu poder de seducció, especialment entre els joves. Recórrer Londres és repassar la història del poder de l'Imperi Britànic i endinsar-se, així mateix, en una modernitat plena de tota l'extravagància pròpia de la ciutat: mercats ambulants, pubs, llocs de menjar estranger ... Sempre hi ha alguna cosa a fer a Londres. Quan el visitant acaba de visitar els seus museus -n'hi ha grandiosos, com el British Museum, la National Gallery i el Victoria & Albert- pot travessar els seus parcs o ponts, entre els quals destaca el famós Tower Bridge.

Viena

Els romans la van cridar Vindobona, la Ciutat Blanca. Viena conserva tota la fastuositat i exuberància que li va donar la seva prolixa activitat cultural i artística de l'Edat Mitjana, el barroc i el segle XIX. El Palau Belvedere, l'Òpera Estatal, la Catedral de Sant Esteve, el Palau de Schönbrunn i el Palau de Hofburg són alguns dels exemples més destacats de l'arquitectura d'una ciutat que llueix orgullosa de ser també el centre històric de la música clàssica, on Mozart i Beethoven van compondre algunes de les seves obres més destacades.

Budapest

La capital d'Hongria viu un nou 'revival' després de la caiguda del comunisme i l'entrada del país a la Unió Europea. La seva vasta història arrenca amb els celtes i prossegueix amb els romans, abans de ser arrasada pels mongols. Posteriorment, es va convertir en un dels centres de l'humanisme renaixentista més importants de l'Europa Oriental. L'Imperi austrohongarès la va transformar en una ciutat global. Els seus museus conviuen amb els balnearis, ja que Budapest és la capital mundial amb més termes i pous d'aigües medicinals. Navegar en el Danubi és un altre dels atractius imprescindibles de la ciutat.