Els espais naturals són una de les marques d’identitat d’aquest territori que, durant molt temps, va ser considerat la fi del món. Una província que aglutina una diversitat natural tan rica i extensa que demostra el seu valor en els incomptables espais naturals protegits amb els quals compta. Parcs Naturals, quilòmetres de Xarxa Natura 2000 repartits per valls, costes i aiguamolls, que al seu torn compten amb zones d’especial protecció ambiental. Per a aus, una Reserva de la Biosfera i paisatges protegits, una amalgama de reconeixements que mostra el potencial natural que podreu descobrir a la Corunya.

I és que les opcions per desconnectar i descansar en aquesta província són les que vulgueu o les que necessiteu. Perquè la província de la Corunya us espera que pugueu venir a disfrutar d’aquesta terra.

Podreu escollir entre platges, passejades al capvespre davant de mars indòmits sobre quilòmetres d’arenals o petites cales, practicar surf amb onades que trobareu gairebé els 365 dies de l’any; o fins i tot banys a l’Atlàntic, si us hi atreviu. Podreu elegir perdre-us per l’interior, passejar pels refugis i pels incomptables rius que esquitxen tot el territori, conèixer molins que es van construir aportant el desnivell dels corrents i així sorprendre-us amb cascades amagades entre boscos gairebé encantats. Descobrireu una Galícia única: els penya-segats més alts de l’Europa Continental, el punt més al nord de la Península Ibèrica, el lloc on s’uneixen l’oceà Atlàntic i el mar Cantàbric… o contemplar el punt on s’acaba la terra (Finisterrae), trobar el Mont Olimp en pujar al Pico Sacro.

Podeu accedir a miradors des d’on contemplar les ries i l’interior de les valls, pujar als fars des d’on surt la lluna que guia els mariners per aquestes escarpades costes i pujar a les cascades que desemboquen directament al mar.

Podeu caminar, amb rumb o sense, peregrinar fins a Santiago de Compostel·la per qualsevol dels seus camins històrics o seguir al lloc màgic on la tradició assegura que, si no hi vas amb vida, hi aniràs després de la mort. Podeu recórrer dunes, boscos i valls i perdre-us per embassaments, llacunes i deltes. Aturar-vos a contemplar els últims capvespres d’Europa i a olorar l’herba mullada.

La Corunya posseeix un patrimoni arquitectònic inigualable: les perles del romànic amb monestirs amagats en boscos, ens permeten apreciar les seves façanes barroques o visitar cementiris contemporanis. Buño, Malpica, Ponteceso, Corme, Laxe, Borneiro, Cabana, Camelle, Camariñas, Muxía, Corcubión... A Costa da Morte, O Finisterrae, les platges desertes, cales i penya-segats, els caps de Fisterra, Touriñán i Vilán… constitueixen un bon exemple de les múltiples possibilitats que ofereix la província de la Corunya.

Ofereixen al visitant una gran proposta per disfrutar de les virtuts de paisatges protegits, múltiples monuments d’interès històric i cultural com el Cementerio de los Ingleses, on descansen els ofegats per l’enfonsament del vaixell Serpent a finals del segle XIX; patrimoni megalític com el dolmen de Dombate o el Castro de Borneiro; i, per descomptat, la seva famosa gastronomia, amb els percebes, nascuts sobre roques de penya-segats com els de Punta de Roncudo, gran bandera d’una terra que dona forma també als costums de la seva gent, gent del mar.

Gairebé podeu fer qualsevol cosa aquí, a la província de la Corunya. Parar, desconnectar, trobar la calma. Però també caminar, descobrir i recórrer paisatges únics modelats pel clima. Un paradís natural us espera a la província de la Corunya i, així, quan pugueu venir, tindreu tot el necessari per poder començar de nou.