Visitar Viana do Castelo és conèixer un port de mar amb vuit segles d’història. Avui és una ciutat contemporània però fidel al seu passat, visible en les cases manuelines, renaixentistes i barroques. En perfecta simbiosi entre tradició i modernitat, desplega en qualsevol època la bellesa de la seva naturalesa, l’encant de la seva arquitectura innovadora i una oferta turística que captiva tots els gustos. Té una xarxa senderista que uneix la imponent Serra D’Arga, recorre camins de romeries i travessa el Camí de Santiago.

A la seva oferta hostalera de qualitat hi suma la seva famosa gastronomia que té com a base els productes frescos de l’Atlàntic, amb el bacalhau , sense oblidar la rebosteria conventual en la qual regna la coca de Viana. I per acompanyar-ho, els vins verds de la regió.

La Praça da República és, des de fa cinc-cents anys, el centre cívic de Viana i la seva sala de visites. El museu d’Arts Decoratives posseeix una de les col·leccions de porcellana portuguesa més importants dels segles XVII al XIX, i el Museu del Vestit alberga un excel·lent col·lecció de vestits i d’orfebreria tradicional.

El santuari del Sagrat Cor de Jesús, situat a dalt de Santa Luzía, és un dels monuments més coneguts i emblemàtics de Viana, una verdadera postal de la ciutat, amb vistes úniques. Un altre punt de visita imprescindible, a l’antic moll comercial, és el vaixell-museu Gil Eannes, dedicat a la història de la flota bacallanera i tot el que va arribar a representar.

Una urbs actual

És referent per la seva moderna arquitectura, com la Praça da Liberdade de Fernando Távora, la Biblioteca Municipal d’Álvaro Siza i el Centre Cultural d’Eduardo Souto Moura. Sense oblidar els quatre centres nàutics

del municipi.