23 de gener de 2013
23.01.2013

La UdG implantarà aquest any un sistema per gravar les classes i penjar-les a Internet

L'equip de govern nega que la iniciativa hagi de significar la fi dels apunts o el foment de l'absentisme dels alumnes

03.02.2013 | 09:16
Eudald Carbonell, en la inauguració de l´Escola de Doctorat de la UdG, en una imatge d´arxiu.

La Universitat de Girona posa en pràctica amb l'arrencada d'aquest 2013 una inicitiva que funciona amb èxit en universitat de referència a nivell internacional, com és l'enregistrament en vídeo d'algunes de les seves classes perquè els alumnes les puguin consultar en qualsevol moment i també oferir una part d'aquest material en "obert" per a persones de fora de la comunitat educativa.
Harvard (EUA), entre altres centres universitaris d'alt prestigi, tenen nombrosos seguidors de les classes o lliçons que reputats professors imparteixen presencialment mentre són retransmeses en directe i accessibles ulteriorment. Són els anomenats MOOC (Massive Online Open Course), cursos a Internet sobre temàtiques concretes.
La UdG proposa un pla pilot que comença aquest curs però que, a la llarga, estarà implantat a totes les facultats. Paral·lelament, es posen en marxa els MOOC, que s'estrenen amb un curs d'història de la química i un altre sobre comunicació científica.

Recuperar classes perdudes
Martí Casadessús, vicerector de Planificació i Qualitat de la UdG, ha explicat en declaracions a Ràdio Girona que totes aquestes novetats no suposaran ni la mort dels apunts ni el foment de l'absentisme tot i que admet que, puntualment, podrà servir perquè un alumne que falta a una classe la recuperi.
Cada facultat tindrà una aula equipada amb un innovador sistema d'enregistrament i serà el professor mateix qui posarà en marxa la gravació accionant un simple botó. L'experiència començarà per l'Escola Politècnica però abans de final de curs tot el campus estarà equipat de cara a ?l'any vinent. De moment, només s'enregistraran les classes dels professors convidats i algunes sessions de Màster.
Això permetrà que alumnes que no puguin assistir a classe puguin consultar la sessió des de casa mateix en qualsevol moment i que disposin de tota una sèrie de materials complementaris per aprofundir en els continguts.
També hi haurà una part del material que es penjarà en obert. És a dir, persones que no siguin universitàries podran accedir a classes considerades d'interès general.
L'equip de govern ha tingut en compte el fet que al cap de l'any passa gent molt interessant per la UdG, fins i tot premis Nobel, però la comunitat educativa i la societat no se n'acaben d'assabentar. Segons Martí Casadessús, també és feina de la universitat intentar arribar a la resta de la societat.
En paral·lel, la UdG estrena els MOOC, cursos oberts sobre temàtiques d'interès mitjançant la plataforma MiríadaX, promoguda entre d'altres per Telefónica iUniversia (vinculada al Banc de Santander).
L'arrencada es fa amb un curs sobre història de la Química i un altre sobre comunicació científica però n'hi haurà un total de 58. Els que hi vulguin participar s'hi poden inscriure a partir del d'aquest gener i començaran al febrer.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Notícies relacionades

UDG

Les sis dobles titulacions de la Universitat de Girona
Les sis dobles titulacions de la Universitat de Girona

Les sis dobles titulacions de la Universitat de Girona

La UdG ofereix el curs 2013-2014 una possibilitat de formació més completa per a un mercat laboral...

La UdG descobreix un nou material per tractar aigües contaminades amb benzines

La UdG descobreix un nou material per tractar aigües contaminades amb benzines

Investigadors del Laboratori d'Enginyeria Química i Ambiental treballen conjuntament amb un centre...

Patenten un mètode que millora el mesurament continu de glucosa en pacients diabètics

Es tracta d'un nou algoritme de calibratge que han desenvolupat juntament amb investigadors de la...

La UdG oferirà per primera vegada sis dobles titulacions

La UdG oferirà per primera vegada sis dobles titulacions

Anna Maria Geli assegura que «no podem ni volem» assumir una retallada superior al 2% en el...

Enllaços recomanats: Premis cinema