La Universitat de Girona oferirà 40 places menys per als graus de Mestre el curs 2013-2014, un 15,4% menys de les 260 actuals. La rebaixa es concreta en reduir a la meitat l'oferta en educació Primària -de 180 a 90 vacants-, mantenir la d'Infantil -amb 80- i implantar 50 llocs per a la nova titulació doble, que la Generalitat estrenarà el curs vinent amb 220 places a 6 universitats catalanes.

Els màxims responsables de les Conselleries d'Economia i Coneixement i d'Ensenyament, Andreu Mas-Colell i Irene Rigau, van presentar ahir el doble grau d'Educació Infantil i Primària, amb el qual el govern pretén aconseguir "un perfil de mestre més polivalent" i recuperar la imatge del docent com a "persona culta" -en paraules de Rigau.

Aquesta nova carrera en Educació Infantil i Primària tindrà un programa propi de 110 beques d'excel·lència, 100 de les quals s'atorgaran a estudiants procedents de Batxillerat amb una nota mitjana de 8 o superior i 10 més per als que vinguin de la Formació Professional amb una nota de 9.

Per implementar el nou grau, 9 universitats públiques i privades catalanes han acordat reduir en 460 les seves places -un 14,1% del total- per formar docents, passant de les 3.265 d'aquest curs a 2.805 el 2013-2014. En la informació facilitada ahir pel govern, es descriu les places sumprimides com a "reducció d'excedent".

D'aquests centres, sis aposten per crear el nou doble grau en grups reduïts d'entre 30 i 50 alumnes, amb 220 places en total, a les Universitats de Girona, Barcelona, Lleida, Vic, Rovira i Virgili i Internacional de Catalunya.

El nou grau, que durarà 5 anys, augmentarà les competències i coneixements en les àrees de llengua, matemàtiques, ciències i tecnologies, especialment pel que fa a una tercera llengua, de la qual s'exigirà el nivell B2 per obtenir el títol. També serà obligatòria una estada a l'estranger i fer pràctiques en centres educatius de referència, per a la qual cosa s'estan seleccionant 190 aules a tot Catalunya amb "projectes educatius coherents i una direcció compromesa", segons va indicar Rigau.

Els millors estudiants

Els consellers van explicar que l'objectiu és atreure els millors estudiants, que comptaran amb un programa de beques creat expressament i amb equips docents també seleccionats.

Les característiques que hauran de complir els nous alumnes són -va resumir Rigau- tenir vocació docent, amb uns bons resultats acadèmics amb els quals podrien optar a Medicina o Enginyeria Aeronàutica, i amb moltes ganes de treballar, ja que el "programa serà molt exigent", va precisar.

El coordinador del Programa de Formació de Mestres CIC-EDU, que posarà en marxa i farà el seguiment i l'avaluació del procés d'implantació de la doble titulació, Miquel Martínez, va considerar que la xifra de referència de titulats docents necessaris a Catalunya s'acosta a uns 2.000 per curs, uns 800 menys que les places ofertes el 2012-2013. De fet, les places de mestre ofertes l'últim curs s'han situat per sota de les que s'oferien el 2007-2008 (2.875), una xifra que es pretén reduir encara més els anys vinents. Això no obstant, Mas-Colell va indicar que "no existeix un pla definit per reduir" el nombre de places d'estudis de mestre.

Per a les 220 places de la nova titulació ja s'han preinscrit 320 estudiants i fins al 3 de juliol encara es poden realitzar sol·licituds.

El degà de la Facultat d'Educació de la UdG, Josep Maria Serra, és un dels tres experts universitaris presents a la comissió de seguiment i estudi del programa de millora i innovació en la formació de mestres.