28 de juny de 2013
28.06.2013

La UdG redueix un 15,4% les places de mestre i n'ofereix 50 del nou grau d'Infantil i Primària

El Govern xifra en prop de 2.000 els mestres nous que calen cada curs, uns 800 menys de les places ofertes aquest any

28.06.2013 | 10:21
La UdG redueix un 15,4% les places de mestre i n'ofereix 50 del nou grau d'Infantil i Primària

La Universitat de Girona oferirà 40 places menys per als graus de Mestre el curs 2013-2014, un 15,4% menys de les 260 actuals. La rebaixa es concreta en reduir a la meitat l'oferta en educació Primària -de 180 a 90 vacants-, mantenir la d'Infantil -amb 80- i implantar 50 llocs per a la nova titulació doble, que la Generalitat estrenarà el curs vinent amb 220 places a 6 universitats catalanes.

Els màxims responsables de les Conselleries d'Economia i Coneixement i d'Ensenyament, Andreu Mas-Colell i Irene Rigau, van presentar ahir el doble grau d'Educació Infantil i Primària, amb el qual el govern pretén aconseguir "un perfil de mestre més polivalent" i recuperar la imatge del docent com a "persona culta" -en paraules de Rigau.

Aquesta nova carrera en Educació Infantil i Primària tindrà un programa propi de 110 beques d'excel·lència, 100 de les quals s'atorgaran a estudiants procedents de Batxillerat amb una nota mitjana de 8 o superior i 10 més per als que vinguin de la Formació Professional amb una nota de 9.

Per implementar el nou grau, 9 universitats públiques i privades catalanes han acordat reduir en 460 les seves places -un 14,1% del total- per formar docents, passant de les 3.265 d'aquest curs a 2.805 el 2013-2014. En la informació facilitada ahir pel govern, es descriu les places sumprimides com a "reducció d'excedent".

D'aquests centres, sis aposten per crear el nou doble grau en grups reduïts d'entre 30 i 50 alumnes, amb 220 places en total, a les Universitats de Girona, Barcelona, Lleida, Vic, Rovira i Virgili i Internacional de Catalunya.

El nou grau, que durarà 5 anys, augmentarà les competències i coneixements en les àrees de llengua, matemàtiques, ciències i tecnologies, especialment pel que fa a una tercera llengua, de la qual s'exigirà el nivell B2 per obtenir el títol. També serà obligatòria una estada a l'estranger i fer pràctiques en centres educatius de referència, per a la qual cosa s'estan seleccionant 190 aules a tot Catalunya amb "projectes educatius coherents i una direcció compromesa", segons va indicar Rigau.

Els millors estudiants

Els consellers van explicar que l'objectiu és atreure els millors estudiants, que comptaran amb un programa de beques creat expressament i amb equips docents també seleccionats.

Les característiques que hauran de complir els nous alumnes són -va resumir Rigau- tenir vocació docent, amb uns bons resultats acadèmics amb els quals podrien optar a Medicina o Enginyeria Aeronàutica, i amb moltes ganes de treballar, ja que el "programa serà molt exigent", va precisar.

El coordinador del Programa de Formació de Mestres CIC-EDU, que posarà en marxa i farà el seguiment i l'avaluació del procés d'implantació de la doble titulació, Miquel Martínez, va considerar que la xifra de referència de titulats docents necessaris a Catalunya s'acosta a uns 2.000 per curs, uns 800 menys que les places ofertes el 2012-2013. De fet, les places de mestre ofertes l'últim curs s'han situat per sota de les que s'oferien el 2007-2008 (2.875), una xifra que es pretén reduir encara més els anys vinents. Això no obstant, Mas-Colell va indicar que "no existeix un pla definit per reduir" el nombre de places d'estudis de mestre.

Per a les 220 places de la nova titulació ja s'han preinscrit 320 estudiants i fins al 3 de juliol encara es poden realitzar sol·licituds.
El degà de la Facultat d'Educació de la UdG, Josep Maria Serra, és un dels tres experts universitaris presents a la comissió de seguiment i estudi del programa de millora i innovació en la formació de mestres.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

UDG

Les sis dobles titulacions de la Universitat de Girona
Les sis dobles titulacions de la Universitat de Girona

Les sis dobles titulacions de la Universitat de Girona

La UdG ofereix el curs 2013-2014 una possibilitat de formació més completa per a un mercat laboral...

La UdG descobreix un nou material per tractar aigües contaminades amb benzines

La UdG descobreix un nou material per tractar aigües contaminades amb benzines

Investigadors del Laboratori d'Enginyeria Química i Ambiental treballen conjuntament amb un centre...

Patenten un mètode que millora el mesurament continu de glucosa en pacients diabètics

Es tracta d'un nou algoritme de calibratge que han desenvolupat juntament amb investigadors de la...

La UdG oferirà per primera vegada sis dobles titulacions

La UdG oferirà per primera vegada sis dobles titulacions

Anna Maria Geli assegura que «no podem ni volem» assumir una retallada superior al 2% en el...

Enllaços recomanats: Premis cinema