26 de octubre de 2013
26.10.2013
40 Años
40 Años

Geli alerta que si han d'aplicar la retallada del 2013 la UdG estarà en números vermells

El Govern retallarà un 10,9% el pressupost de les universitats aquest 2013 i la mateixa xifra s'aplicarà el 2014

26.10.2013 | 09:59

El Govern retallarà un 10,9% el pressupost de les universitats aquest 2013 i la mateixa xifra s'haurà d'aplicar també al 2014. La Universitat de Girona desconeix encara si la retallada del 2013 l'haurà d'aplicar en els dos mesos que queden d'any. La rectora, Anna Maria Geli, alerta que si el Govern els dóna aquesta ordre la Universitat de Girona tancaria l'exercici en números vermells per primera vegada en la seva història. Per això, Geli confia que el Govern permetrà a les universitats aplicar els ajustos de manera esglaonada entre aquest any i l'any vinent. La rectora, que deixa el càrrec a finals de novembre, defensa que tot i la situació econòmica no s'ha abaixat la qualitat docent.

El secretari d'Universitats, Antoni Castellà, va comunicar a principis d'octubre als rectors de les universitats catalanes que el Govern aplicaria una retallada del 10,9% al 2013 i la mateixa per al 2014. La rectora de la UdG, Anna Maria Geli, ha explicat que encara no han rebut cap comunicació formal sobre quan i com hauran d'aplicar aquest ajustament i que les notícies que tenen és que els arribarà una carta al novembre. "Amb dos mesos és molt difícil aplicar la retallada, caldria fer-ho amb vistes al 2014", ha demanat la rectora.

Geli ha alertat que, si el Govern els aplica la retallada aquest 2013, la universitat estarà en números vermells per primera vegada. Una situació que Geli espera que no s'arribi a succeir, sobretot tenint en compte que hi ha eleccions al novembre i ella no es pot tornar a presentar (ja ha excedit els dos mandats màxims que estableixen els estatuts). "Em sabria molt i molt greu deixar una situació de dèficit al nou rector, farem tots els esforços perquè això no sigui així", ha declarat. Geli reconeix que la Generalitat els ha avançat que, en cas d'haver d'aplicar l'ajust aquest 2013, autoritzaria a les universitats a fer dèficit. Tot i això, Geli assegura que faran tot el possible per evitar-ho.

Al desembre de l'any passat, la Universitat de Girona va aprovar un pressupost de 87,1 MEUR per aquest 2013. Uns comptes que ara, a finals d'any, pot ser que hagi de reduir en un 10,9%. Geli confia que el Govern deixarà aplicar la retallada de 2013 i 2014 de manera esglaonada. "És veritat que som molt previsors i ja vam preveure en el pressupost del 2013 que es pogués aplicar alguna retallada, però serà difícil de quadrar", assumeix.

Balanç d'una etapa

El 19 de novembre la UdG celebra eleccions. Geli no podrà tornar a presentar-se i, de moment, opten a rector el catedràtic en Biologia Sergi Bonet -que ja s'hi ha presentat en dues ocasions- i l'enginyer Quim de Ciurana.

Fent balanç d'aquesta etapa, Geli ha reconegut que la situació econòmica ha canviat molt en els darrers anys. Especialment, la crisi ha obligat a paralitzar tot un seguit de projectes que volien impulsar, especialment pel que fa inversions. "No hem pogut fer la facultat de Turisme o el Campus de Ciències de la Salut, ni tampoc els aularis comuns dels campus del Barri Vell i Montilivi", posa com a exemples Geli, que assegura que s'ha patit una retallada "molt gran" en aquest camp, tot i que la UdG és de les que menys metres quadrats construïts té.

A l'altra cara de la moneda, Geli destaca d'aquests anys la possibilitat de desplegar el nou Espai Europeu d'Ensenyament Superior, conegut com a Pla Bolonya, que ha suposat el canvi als estudis de grau. L'altra gran projecte és, per a la rectora, la posada en funcionament del Parc Científic i Tecnològic, ja que assegura que és l'instrument que millor expressa "la imatge d'unió entre la universitat, la societat i el món empresarial".

Segons Geli, el parc funciona ja "a ple rendiment", tot i que reconeix que està "absolutament congelat" un projecte per expandir-lo cap a Quart. "No seríem la mateixa universitat sense el parc on, per exemple, hi treballen 26 grups de recerca", ha destacat.

La rectora ha reivindicat que durant els anys de crisi han treballat per donar una resposta "prudent, però amb coratge i decisió" per aconseguir que les retallades no afectin la qualitat docent. De fet, Geli ha destacat que la Universitat de Girona apareix en les primeres posicions en els rànquings a nivell estatal. Per exemple, apareix en setena posició en recerca i docència. Geli ha apuntat que, per exemple, el curs 2006-2007 es van llegir a la UdG 35 tesis doctorals i, en canvi, aquest curs passat se'n van llegir 90.

Geli ha remarcat positivament que hi hagi ganes entre el professorat i s'hagin presentat ja dues candidatures. "És una bona senyal, em satisfà perquè veig il·lusió per treballar per la universitat", ha manifestat.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

UDG

Les sis dobles titulacions de la Universitat de Girona
Les sis dobles titulacions de la Universitat de Girona

Les sis dobles titulacions de la Universitat de Girona

La UdG ofereix el curs 2013-2014 una possibilitat de formació més completa per a un mercat laboral...

La UdG descobreix un nou material per tractar aigües contaminades amb benzines

La UdG descobreix un nou material per tractar aigües contaminades amb benzines

Investigadors del Laboratori d'Enginyeria Química i Ambiental treballen conjuntament amb un centre...

Patenten un mètode que millora el mesurament continu de glucosa en pacients diabètics

Es tracta d'un nou algoritme de calibratge que han desenvolupat juntament amb investigadors de la...

La UdG oferirà per primera vegada sis dobles titulacions

La UdG oferirà per primera vegada sis dobles titulacions

Anna Maria Geli assegura que «no podem ni volem» assumir una retallada superior al 2% en el...

Enllaços recomanats: Premis cinema