L´aplicació dels escacs a l´educació serà l´objecte d´una jornada que la Universitat de Girona estrenarà aquest divendres i dissabte, amb l´objectiu de difondre el projecte que ha introduït aquest esport a l´escola i compartir-ne les experiències. Darrere l´organització d´aquesta iniciativa hi ha l´observatori «Escacs i Educació» de la UdG, la Facultat d´Educació i Psicologia i l´Institut de Ciències de l´Educació Josep Pallach.

El doctor Claudi Alsina pronunciarà la lliçó inaugural de la jornada, divendres a dos quarts de 7 de la tarda, titulada «Escac i mat a les matemàtiques avorrides. La matemàtica recreativa i el seu llegat docent».

El projecte i les experiències

Però el gruix de la jornada es desenvoluparà l´endemà, dissabte, amb tres presentacions -a partir de dos quarts de 10 del matí- i una taula rodona final -que acabarà a les 2 del migdia-. El primer projecte que es donarà a conèixer és el que ha motivat la jornada, «Escacs a l´escola», del qual s´analitzarà el paper d´aquest esport com a eina educativa. La presentació anirà a càrrec del doctor Josep Callís, la doctora Carme Saurina i Josep Serra.

Tot seguit -i estructurat en dos blocs-, escoles que participen en el programa «Escacs a l´escola» presentaran les seves experiències. Finalment, Oriol Ripoll, Marta Amigó i els grans mestres d´escacs Àlvar Alonso i Lluís Comas participaran en una taula rodona que girarà al voltant de les experiències de les escoles que han participat en el projecte, així com també de la relació entre escacs i educació.

El Departament d´Ensenyament de la Generalitat, els ajuntaments de Girona i Banyoles, la Federació Catalana d´Escacs i la Universitat de Lleida col·laboren en la I Jornada d´experiències d´escacs i educació: desenvolupament de competències a través del joc.