L'aixecadora espanyola Lidia Valentín creu que aviat comptarà amb dues medalles olímpiques en la categoria de 75 quilograms, encara que la confirmació de la segona, aconseguida ahir al Pavelló 2 de Riocentro, va arribar abans de l'oficialitat de la primera, retardada pels tràmits burocràtics que han de corregir el podi dels Jocs de Londres.

A la foto final d'aquella cita olímpica apareixen la kazakh Svetlana Podobedova, la russa Natalya Zabolotnaya i la bielorussa Iryna Kulesha. Les tres van ser acusades recentment de dopatge. El passat 15 de juny la Federació Internacional d'Halterofília va comunicar, després del reanàlisi de les mostres recollides fa quatre anys a la capital anglesa, el positiu de la primera classificada, l'aixecadora d'origen rus Svetlana Podobedova. A aquest positiu el van seguir els de Zabolotnaya i Kulesha. Van ser desvetllats el passat 27 de juliol, dos dies abans que Lidia Valentín emprengués el viatge des de Madrid fins a Rio de Janeiro. En aquests Jocs no ha competit cap de les adversàries que li van negar, «amb trampes», pujar al primer lloc del podi a Londres 2012.

Ahir, en canvi, els sus mèrits la van conduir fins al tercer calaix del podi, amb un total de 257 quilograms. És la suma dels 116 que va aixecar en arrencada i els 141 que va alçar en dos temps. Aquest registre la va situar després de la nord-coreana Rim Jong-Sim, campiona olímpica en la categoria de 69 quilograms quatre anys enrere i vencedora ahir sent sis quilos més pesada que llavors, i amb una xifra que va millorar en 17 quilos la de l'espanyola.

Tot i que el domini de l'asiàtica va ser incontestable en la setena jornada de competició per a l'halterofília, Lidia Valentín va acomiadar la seva actuació amb un somriure i un cor. La berciana va poder, per fi, fotografiar-se en el podi. Ho va fer com a tercera, al costat de Rim Jong-Sim i de la bielorussa Darya Naumava, qui va aixecar un quilo més que l'espanyola.