Lluny d'arronsar-se davant la dificultat i exigència de la cita, la banyolina Esther Guerrero va fer una extraordinària actuació en la seva sèrie de 800 metres i es va quedar a 20 centèsimes d'accedir a les semifinals, en el seu debut olímpic.

La gironina, doble campiona d'Espanya de 800 metres, va acabar la seva primera experiència olímpica amb una marca de 2:01.85, eliminada en la primera ronda després d'una valenta carrera. La seva presència als Jocs Olímpics de Rio de Janeiro ja era tot un èxit per a la banyolina, que hi va arribar superant la mínima en més d'una ocasió i amb una millor marca de 2:01:20 sota el braç. Al Brasil va estar a punt de fer història, però després de manar durant gairebé tota la cursa, va acabar cedint en els últims metres per quedar en una insuficient tercera posició.

La catalana es va comportar d'una manera extraordinària. Va prendre la primera posició pràcticament només sentir el tret de sortida, i liderava el grup encara amb 500 metres per davant. Va passar la meitat de carrera en 1:01.49, el 600 a 1:31.49 i, lluny d'enfonsar-se a la recta, va mantenir un ritme alt i només dues atletes van poder avançar-la. Van ser la polonesa Joanna Józwik i la kenyana Winny Chebet.

En cadascuna de les vuit sèries només es classificaven automàticament les dues primeres, i la seva marca del tercer lloc (2:01.85) va ser insuficient per arribar a una de les vuit places de repesca.

En declaracions al portal runners.es, Esther Guerrero va destacar que «m'ha faltat creure-m'ho en els últims metres. Quan en faltaven 200 veia que tenia opcions de classificar-me però potser hauria d'haver fet abans l'últim esforç». L'atleta de Banyoles va defensar que en la primera posició «em trobava còmoda i podia accelerar».

Una de les incògnites que ens quedaran després de, tot i no classificar-se, la magistral cursa de Guerrero és què hauria passat si s'hagués mantingut amb el grup en comptes de liderar la prova. A això, la gironina destaca que «estic en el millor moment de forma de la meva vida i en condicions de millorar la meva marca personal. Tal com es plantejava la carrera tinc clar que ho he intentat fer el millor possible».

Esther Guerrero, que dóna per finalitzada la seva temporada, tornarà cap a casa amb «una ?sensació estranya» i conscient que li ha faltat poc per fer una mica més d'història. Respecte al probable fet de superar la seva pròpia marca personal, l'atleta destaca que «ho veig possible» i afirma que espera que els Jocs de Rio «no siguin la meva última cita olímpica».

Kenya no té rival als obstacles

Conseslus Kipruto va donar a Kenya el novè títol olímpic consecutiu en 3.000 metres obstacles, sortint amb vistes posades al seu company i compatriota, Ezekiel Kemboi, defensor de la corona, que va sucumbir a la recta i va acabar tercer. Kipruto va vèncer amb un temps de 8: 28.03, nou rècord olímpic, seguit del nord-americà Evan Jager (8:04.28) i de Kemboi (8:08.47), que va semblar menysprear la medalla de plata, una vegada que va comprovar que no tenia cames per guanyar un tercer títol.

Quatre vegades campió mundial, Kemboi aspirava a aconseguir per a Kenya la novena medalla d'or consecutiva en la disciplina més lligada a un sol país de tot l'atletisme. Fa 36 anys que Kenya guanya tots els ors en aquesta disciplina.