Expert en la reintroducció del llop a Catalunya -millor dit, reentrada, ja que ha arribat de forma natural-, Garcia Petit va ser la setmana passada a Banyoles participant en unes jornades sobre aquest animal, organitzades pel CEC.

Que ve el llop! Una exclamació de temor que ha passat a ser-ho d'alegria?

Tampoc ben bé d'alegria. De constatació d'una millora del nostre medi natural, que permet que una espècie que hi havia desaparegut, recuperi el territori on havia viscut fa molts anys.

El llop és ferotge?

No podem humanitzar cap espècie animal. És un animal salvatge, i com tots els animals salvatges mereix un respecte. Si el trobem, l'hem de tractar amb el mateix respecte que s'han de tractar tots els animals, des d'un gat o un gos a casa, fins un cérvol o una guineu.

Però suposa un perill per als humans?

Quan el llop veu un humà sol fugir, mai no es queda a plantar-li cara. Suposa el mateix perill que tota la fauna: els senglars ataquen l'home, els cèrvols ataquen l'home, el teixó pot atacar l'home, la marmota... Amb qualsevol animal salvatge cal tenir cura.

La por sempre hi és...

Si anem a Galícia, Astúries o Castella-Lleó que han tingut i tenen presència important de llops -més de 1.500 en el darrer cas-, veurem que no es donen casos d'atac a humans. És una por sense fonament.

Li ha fet mal la literatura infantil?

N'ha donat una imatge negativa que no es correspon amb la realitat.

La seva desaparició a Catalunya fa 50 anys va tenir a veure amb l'home?

L'home va ser el responsable directe de la seva desaparició, per una persecució sistemàtica i constant.

Va ser una persecució justificada?

Va ser una campanya que ja es donava als segles XII, XIV i XV. Realment en alguns moments podia posar en perill la supervivència de l'home, a causa de la depredació de ramats que condicionaria l'economia de subsistència. Però és difícil valorar si va ser només això o també hi havia reacció visceral contra l'animal.

Podria passar això avui dia?

Avui aquesta situació no es donaria. Evidentment pot provocar una sèrie de pèrdues en els ramaders, que cal compensar per tal de poder fer compatible la presència del llop amb l'activitat econòmica a la muntanya.

Quants n'hi ha a Catalunya?

Actualment al parc del Cadí-Moixeró n'hi ha entre dos i quatre, segons els rastres que anem trobant.

N'hi ha al pirineu gironí?

L'any 2004 s'hi van trobar restes un isard, probablement depredat per un llop. De fet, n'hi ha Cataluynya nord, en la zona del Canigó.

Quina funció desenvolupa?

És un superdepredador, capaç de controlar la població d'altres depredadors, com la guineu, la marta, els gossos i gats assilvestrats...També regula la població de grans herbívors, com el cérvol i el senglar, eliminant els exemplars més vells o febles.

Ajudaria per tant a disminuir l'actual plaga de senglars?

Poc o molt, sí. Evidentment hi ?col·laboraria.