El mercat de Salt va dur a terme fa pocs dies una peculiar campanya per afavorir la sostenibilitat: premiar amb descomptes les clientes que portaven el tradicional cabàs -o cistell, o carro- i així no haver d'usar bosses de plàstic.

Van quedar contents, amb la campanya cabassera?

Va donar molt bon resultat. Molta gent, de cop, va recordar que tenia un cabàs a casa. Déu n'hi do els cabassos que es veuen ara al mercat, de gent que ha tornat a agafar aquest hàbit.

Sembla que han caigut els mercats financers. Els mercats d'abastaments també?

Es nota en el consum de coses fora de temporada, el capritx s'ha frenat. La gent no compra extres, sembla que de cop tothom s'hagi adonat que tot és molt car. Però el consum habitual continua essent el mateix. El mercat té l'avantatge que té una oferta molt gran, i s'adapta a la butxaca de cadascú.

Salt ha crescut molt. Els comerciants encara coneixen el client pel nom?

I tan que els coneixem. En el mercat el tu a tu és molt important. Coneixem els clients, ells ens coneixen a nosaltres... La confiança client-comerciant és l'arma que tenim per combatre altres tipus de comerç. Es dóna el cas d'algú que es deixa una comanda i "ah, sí, és de la Rosita que viu tal lloc", i se li porta a casa.

Caram, servei a domicili?

Més d'una vegada i més de dues ho fem, quan algú s'ha oblidat la compra. El tracte humà és el que salva el mercat, i el que no hem de perdre.

En què es diferencien els nous comerciants de mercat amb els de l'anterior generació?

Ara tenim molt clar que és imprescindible innovar contínuament, igual que en qualsevol altra activitat. No hi ha excepcions, el món és competitiu per a tots.

Un mercat és també una mena de fòrum on es parla de tot. Quina és la pitjor preocupació de la gent avui?

L'allau psicològica amb què ens estan bombardejant sobre la crisi. Hi ha sensació de por.

Salt ha viscut un espectacular augment de la immigració. Ha provocat una renovació dels productes a la venda?

Al mercat no gaire, hi ha botigues que s'han especialitzat més en gènere dels països d'origen dels immigrants.

O sigui, que en general s'han adaptat al menjar d'aquí.

Sí, sobretot peix, fruita i verdura d'aquí; carn, no tanta.

Quan no hi ha eleccions també vénen al mercat, els polítics?

Almenys a Salt, sí. Els polítics del poble, tots al mercat.

Doncs m'acaba d'aixafar el titular.

Certament, tenen l'hàbit de venir-hi a comprar. A Salt hem passat d'un mercat convencional-per dir-ne d'alguna manera- a un on es pot trobar producte fresc, producte de supermercat i congelat. Haver ajuntat aquestes tres forces fa que venir-hi a comprar sigui molt còmode. Per això, si no el 100% sí que el 90% dels polítics vénen al mercat.